Blauwestad krijgt kunstwerk van zwerfkeien

05 maart 2014

Blauwestad krijgt een belevingskunstwerk gemaakt van zwerfkeien afkomstig uit de bouwput van het Groninger Forum, het nieuwe cultuurhuis in de binnenstad van Groningen. De eerste zwerfkeien liggen al op hun plek.

Blauwestad krijgt kunstwerk van zwerfkeien

Robuuste rotspartij

De werkzaamheden aan het Triadeem zijn in maart begonnen. Het kunstwerk bestaat uit een 1,75 meter hoge zandheuvel, met op de top een 18 ton zware zwerfkei. Diverse kleinere zwerfkeien worden in speelse, ronde vormen rondom deze centrale steen aangebracht. Aan één kant van de heuvel komt een robuuste rotspartij waar water uit het Oldambtmeer doorheen wordt gepompt. Kinderen mogen met de stenen en het stromende water spelen. Rondom de heuvel komen zitplekken, bosschage en speelelementen.

Landijs

De zwerfkeien uit de stad Groningen zijn tijdens de voorlaatste ijstijd vanaf Scandinavië door het landijs hier naar toe gedrukt. In Blauwestad en omgeving komen dezelfde stenen ook voor. Het kunstwerk komt aan de westkant van het woongebied Het Park, in de buurt van Strand Zuid.

De uitwerking van het plan is tot stand gekomen door een samenwerking tussen de gemeente Oldambt, het projectbureau Blauwestad en de provincie Groningen. Het idee is afkomstig van de Groningse kunstenaar Derk den Boer. De provincie Groningen heeft ruim 100.000 euro beschikbaar gesteld voor de realisatie.

Het kunstwerk wordt donderdag 5 juni 2014 officieel overgedragen aan de gemeente Oldambt.

Deel deze pagina: