Onthulling Triadeem in Blauwestad

26 mei 2014

Woensdag 11 juni 2014 wordt om 16.00 uur het belevingskunstwerk, het Triadeem, officieel in gebruik genomen. U bent van harte welkom om hier bij aanwezig te zijn. Aanmelden via info@blauwestad.nl is gewenst.

Openingsact ÛT Hunebed
Openingsact ÛT Hunebed

Groninger Forum

Het kunstwerk is gemaakt van zwerfkeien die onder meer afkomstig zijn uit de bouwput van het Groninger Forum, het nieuwe cultuurhuis in de binnenstad van Groningen. Het bestaat uit een 1,75 meter hoge zandheuvel, met op de top een 18 ton zware zwerfkei. Diverse kleinere zwerfkeien zijn in speelse, ronde vormen rondom deze centrale steen aangebracht. Aan één kant van de heuvel stroomt water uit het Oldambtmeer. Rondom de heuvel zijn zitplekken, bosschage en speelelementen aangebracht. Het kunstwerk is ontworpen door de Groningse kunstenaar Derk den Boer.

Opening

Locatie: Strand Zuid │Elfenbank 100 │ Blauwestad

Datum: Woensdag 11 juni 2014

Tijd: 16.00 uur

De officiële handeling wordt verricht door de heer H. Staghouwer, gedeputeerde van de provincie Groningen en mevrouw H.G. van den Aker, wethouder van de gemeente Oldambt.

Triquetra

Van oudsher heeft de regio een sterke binding met zwerfkeien. De stenen in het Oldambt zijn, net als de zwerfkeien in Drenthe, in de voorlaatste ijstijd vanaf Scandinavië door het landijs hier naar toe gedrukt. Door de aanleg van het Oldambtmeer zijn in Blauwestad diverse zwerfkeien uit de grond naar boven gekomen. Deze hebben allemaal een plek gekregen in het landschap.

De zwerfkeien zijn in de vorm van een triquetra in het landschap verwerkt. Dit is een geometrische vorm van drie elkaar snijdende cirkels. De buitenste hoeken van de triquetra verwijzen symbolisch naar drie gebieden die een relatie hebben met de zwerfkeien: stad Groningen, Scandinavië, de oorsprong van de stenen en de Hondsrug, de verbinding tussen stad Groningen en Drenthe.

De hagen in de triquetra zijn in speelse vormen geplant: zwaan, pauw en een slang. Ook zijn er zitplekken van hout.

De naam Triadeem is een verzonnen, unieke naam, samengesteld uit de worden triquetra en diadeem.

Handpomp

Aan de westzijde van de heuvel, aan de rand van het Oldambtmeer, zijn de zwerfkeien in treden aangebracht. In de rotspartij stroomt water naar beneden. De handpomp, pompt het water uit het meer onzichtbaar door de heuvel naar boven. De rotspartijen en het water dienen als speelaanleiding voor kinderen en volwassenen. Stenen mogen verplaatst worden om de waterstroom te beïnvloeden.

Poel

De poel ten oosten van het Triadeem is nat en drassig waar onder meer zwanenbloem, diverse lissen en andere waterplanten groeien. Bovendien biedt de poel een plek voor amfibieën, zoals kikkers, padden en salamanders. Ter illustratie heeft een houtkunstenaar deze dieren van hout gemaakt.

 

De uitwerking van het plan is tot stand gekomen door een samenwerking tussen de gemeente Oldambt, het projectbureau Blauwestad en de provincie Groningen.

Deel deze pagina: