Fietspontjes Blauwestad varen weer

16 april 2015

De twee fietspontjes in Blauwestad doen het weer. Vandaag zijn ze na een periode van herstel opnieuw in de vaart genomen.

Fietspontjes Blauwestad varen weer

De pontjes, ze deden het vaker niet dan wel. Een doorn in het oog van de fietsende toerist en de bewoners uit de regio. Vorige zomer kwamen nog  twee fietsers enige tijd vast te zitten op een van de pontjes. Het treffen van noodvoorzieningen in 2014, met als doel de handmatig bediende pontjes weer in de vaart te krijgen, had helaas niet het beoogde resultaat. De gemeente Oldambt, die de pontjes in beheer heeft, en de provincie Groningen hebben het probleem nu grondig aangepakt.

De pontjes zijn inmiddels uit het water geweest en helemaal aangepast. Daarnaast zijn de aanlandingsvoorzieningen veranderd.

De pontjes Rietvoorn en het Pontje van Aart waren om verschillende redenen zeer storingsgevoelig. Zo stak de onderbouw van de pontjes te diep in het water, waardoor voortbewegen (door het slib) moeizaam ging. Ook kwamen ze vaak vast te zitten. Een vaak gehoorde klacht was dat de handmatige aandrijving te zwaar ging.

Maatregelen

De maatregelen die getroffen zijn:

  • de onderbouw van de pontjes is minder diepstekend

  • de oversteek is versmald

  • de tandwielen zijn weer in de optimale verhoudingen teruggebracht, waardoor minder krachtinspanning nodig is

  • de geleidewerken (remmingwerken) zijn anders gepositioneerd

  • de bebording is aangepast/uitgebreid; de bedieningsinstructies zijn verbeterd

 

Deel deze pagina: