Waterplanten Oldambtmeer onder controle

23 augustus 2013

Het lijkt er op dat de groei van de waterplanten op het Oldambtmeer een halt is toegeroepen. De gebruikers van het meer hebben in het groeiseizoen niet of nauwelijks last van de planten. Dat blijkt uit een inventarisatie onder de meest intensieve gebruikers. De uitbreiding van de maaicapaciteit van één naar twee boten lijkt tot positieve resultaten te leiden.

"Er komen nog maar weinig klachten van mijn klanten en de schroeven van de sloepen die wij verhuren zitten niet meer onder de waterplanten", zegt Thijs Huisman, zeilschoolhouder en havenmeester in Midwolda.

Ook voor rondvaartbedrijf Dekker Rondvaarten valt het honderd procent mee met de planten. "Als er iets bijzonders is op het water dan bel ik met het maaibedrijf en dan is het binnen mum van tijd opgelost." Pieter Dekker zegt dat hij deze zomer slechts twee keer heeft moeten bellen.

Secretaris Frank Dane van de Zeilvereniging Oldambtmeer heeft afgelopen zaterdag nog een rondje gevaren en heeft geen overlast gehad. "Het meer is nagenoeg waterplantenvrij." Ook zijn er geen klachten bekend onder de leden van de vereniging.

Door de inzet van twee maaiboten kunnen de waterplanten kort genoeg gehouden worden, zodat de watersporter nagenoeg geen hinder meer ondervindt. Zelfs de grootste klagers houden zich volgens Kor van der Flier stil. Hij is met zijn bedrijf verantwoordelijk voor het schoonhouden van de vaargeulen. "Ik heb zelfs meerdere compliment gekregen."

Verbetering

Jachthaveneigenaar Geert Jan Molema ziet nog wel een punt van verbetering. "Ik hoor dat er hier en daar dieper gemaaid kan worden. Het is nog niet kort genoeg. Maar het is veel beter dan vorig jaar. In onze haven maaien we nu zelf, dus daar zijn we plantenvrij."

Henk Vos van de fluisterboot Welvoart beaamt dat de Reiderhaven in Beerta schoon is en hij ziet zeker verbetering, maar buiten de vaargeulen is het nog steeds slecht. "Vooral in Het Riet, ter hoogte van de PKF / Post palletsfabriek is er geen doorkomen aan. Dat zijn nou juist de plekken waar wij met onze boot graag komen."

Van der Flier, die in opdracht vaart van de gemeente Oldambt, provincie Groningen en het waterschap Hunze en Aas, is hier niet van op de hoogte en benadrukt dat gebruikers moeten blijven bellen als er overlast is. "Gebruikers zien veel meer dan wij."

Deel deze pagina: