Zonnebootraces komen naar provincie Groningen

08 juli 2013
Zonnebootraces komen naar provincie Groningen

De DONG Energy Solar Challenge komt volgend jaar naar de provincie Groningen. De Solar Challenge is een tweejaarlijkse internationale race tussen boten aangedreven door zonne-energie. De proloog en een sprint vinden in Blauwestad (gemeente Oldambt) plaats. Ook is er een etappe gepland van Blauwestad naar de stad Groningen en van Groningen, via Zoutkamp (gemeente De Marne) naar Drachten.

Voorgaande edities van de zonnebotenrace speelden zich uitsluitend af op de Friese wateren. De organisatie wil, net als bij grote wielerrondes als de Tour de France, tijdens de vijfde editie het standaard parcours verlaten en de proloog en de eerste etappe buiten de provincie Friesland laten plaats vinden. Projectdirecteur Albert Bosscha vindt het uitstapje naar de provincie Groningen een logische keuze. "Groningen heeft op vaargebied voldoende mogelijkheden. Daarnaast is de afstand die nodig is om aan te sluiten op de bestaande route makkelijk te overbruggen."

Donderdag 25 juni 2014 strijken de deelnemers neer in Blauwestad. Dan vindt ook de bootkeuring plaats. De organisatie verwacht dat tijdens de Solar Challenge ook andere evenementen zullen aanhaken, waaronder sponsorbijeenkomsten en een  cultureel nevenprogramma. Zaterdag 28 juni 2014 wordt de proloog en de sprint gevaren. De eerste etappe eindigt zondag 29 juni in gemeente Groningen.

Zie voor meer informatie op www.dongenergysolarchallenge.nl.

Studenten Technische Universiteit

Donderdag 11 juli 2013 komen studenten van de TU in Delft alvast een proefvaart maken in Blauwestad en omgeving. De zonneboot is vanaf 18.00 uur te bezichtigen in jachthaven Havenkwartier (Redersplein) in Blauwestad. 

Deel deze pagina: