Ontdek de bijzondere projecten van Blauwestad vanaf de brug.

De Pieter Smitbrug is een 800 meter lange fiets- en voetgangersbrug van Winschoten naar Blauwestad. Op de brug vind je op verschillende plekken een QR-code. Als je de code scant, kom je terecht op deze informatiepagina en ontdek je alles over de bijzondere projecten die we in Blauwestad uitvoeren. Groene projecten, onderzoeken in samenwerking met natuurorganisaties, landbouw en natuur.

Onderzoek biodiversiteit.

In samenwerking met het Grauwe Kiekendief – Kenniscentrum Akkervogels.

In 2020 zijn we een driejarig pilotproject gestart, samen met Grauwe Kiekendief – Kenniscentrum Akkervogels. Op nog braak liggende grond naast de Wilgenborg bieden we ruimte aan tijdelijke natuur, voordat de grond woon- en bouwrijp gemaakt wordt. Er zijn twee percelen (Bovist en Esdoornschans) ingezaaid met speciale bloemenmengsels, waar kleine beestjes dol op zijn. En hoe meer insecten er rondvliegen en kruipen, hoe meer voedsel er is voor de vogels. Zo krijgen we dus meer biodiversiteit in het gebied. Naar dit effect doet het Kenniscentrum nu uitgebreid onderzoek.

Sinusbeheer.

Meer biodiversiteit door gefaseerd maaien

Op een groot veld aan de voet van de Pieter Smit-brug, bij de opgang aan het Oostereinde, hebben leerlingen van het praktijkonderwijs in Winschoten in het voorjaar van 2022 een wilde-bloemen-mix ingezaaid. Hier laten we zien wat het effect is van gefaseerd maaien op de biodiversiteit. Door niet overal tegelijkertijd alles plat te maaien, creëren we meer bescherming en voedsel voor insecten. En zo slaan we, figuurlijk, twee (of misschien wel drie) vliegen in één klap. Want het kost minder tijd, het ziet er vrolijk uit en we brengen het insectenpeil weer omhoog.