Blauwe pareltjes.

Wist je dat er in Blauwestad niet alleen maar huizen gebouwd worden? Bij het ontwikkelen van de nieuwe woongebieden besteden we ook veel aandacht aan natuur en recreatie.

Daarbij werken we nauw samen met natuurorganisaties, landbouw en lokale ondernemers. Om al deze (groene) projecten meer bekendheid te geven, hebben we ze hier voor je verzameld. Op de plekken zelf staan bordjes met QR-codes. Scan je zo’n code, dan kom je terecht op deze informatiepagina en ontdek je alles over het project waar je op dat moment bij staat.

Ben je nieuwsgierig naar iets anders wat je onderweg tegenkomt of heb je vragen over deze projecten? Neem dan contact met ons op.

Meer biodiversiteit.

In samenwerking met het Grauwe Kiekendief – Kenniscentrum Akkervogels

In 2020 zijn we een driejarig pilotproject gestart, samen met Grauwe Kiekendief – Kenniscentrum Akkervogels. Op nog braakliggende grond naast de Wilgenborg bieden we ruimte aan tijdelijke natuur, voordat de grond woon- en bouwrijp gemaakt wordt. Er zijn twee percelen (Bovist en Esdoornschans) ingezaaid met speciale bloemenmengsels, waar kleine beestjes dol op zijn. En hoe meer insecten er rondvliegen en kruipen, hoe meer voedsel er is voor de vogels. Zo krijgen we dus meer biodiversiteit in het gebied. Naar dit effect doet het Kenniscentrum uitgebreid wetenschappelijk onderzoek.

Triadeem.

Landschapskunstwerk van Derk den Boer

Net voorbij het strandje tegenover de Wilgenborg vind je dit bijzondere landschapskunstwerk. Deze speel- en belevingsplek is gemaakt van zwerfkeien. Kinderen kunnen hier lekker spelen met het water, het zand en de stenen. Ook zijn er natuurlijke zitelementen, waarop je heerlijk kunt genieten van het uitzicht.

In het filmpje van de onthulling van het kunstwerk in 2014 vertelt kunstenaar Derk den Boer dat de keien onder meer afkomstig zijn uit de bouwput van het Groninger Forum.

Wilgenborg.

Groene kathedraal en levend kunstwerk

Vanaf de A7 zie je dit bijzondere landmark al liggen: de Wilgenborg is een levend kunstwerk, gemaakt van wilgen, staal en ‘tijd’. Het ontwerp is van kunstenaar Merijn Vrij, het initiatief van de bewoners van Blauwestad zelf. In 2017 werd een boogconstructie van stalen buizen neergezet: 40 meter lang en 18 meter breed. De plattegrond van de vesting van Winschoten vormde daarvoor het grondplan. Rondom de constructie werden wilgentenen geplant. Elk jaar wordt de koepel groener en zo ontstaat een enorme ruimte dat onderdak kan bieden aan evenementen, concerten, exposities, theatervoorstellingen en andere bijeenkomsten.

De Wilgenborg is gerealiseerd in samenwerking met de bewoners van Blauwestad, Stichting Wilgenborg, Projectbureau Blauwestad, Provincie Groningen, Gemeente Oldambt en lokale bedrijven en instanties.