Geplaatst op: 19 mei 2022

Vandaag is begonnen met het aanbrengen van de fundering voor de nieuwe beweegbare brug in Beerta. Een brug die geen onbekende is onze provincie. De voormalige Booneschanskerbrug krijgt bij ons een mooie nieuwe bestemming.

Booneschanskerbrug niet langer veilig

De Booneschanskerbrug die Klein Ulsda met Bad Nieuweschans verbond, bleek in 2017 niet langer veilig voor autoverkeer. De betonnen onderbouw voldeed niet meer aan de eisen en dus werd besloten de brug te vervangen door een nieuwe, vaste brug. Maar ook al was de onderbouw niet meer levensvatbaar, de beweegbare bovenbouw van de brug kon nog tachtig jaar meegaan.

Het artikel gaat verder na de foto

Booneschanskerbrug

De Booneschanskerbrug op haar vorige plek


Nieuwe bestemming

Daarom besloot de Provincie de bovenbouw opnieuw in te zetten in Blauwestad. In woongebied Het Wold wordt hierdoor een nieuwe ontsluitingsroute gecreëerd op de plek waar tot vorig jaar alleen een voor fietsers en voetgangers toegankelijk hoogholtje lag. Met een nieuwe onderbouw en een gereviseerde bovenbouw komt hier straks een mooie beweegbare brug die ook geschikt is voor autoverkeer.

werktekening

De oude bovenbouw wordt gereviseerd en weer strak in de lak gezet

En het hoogholtje?

Ook dat krijgt een nieuwe bestemming, in woongebied De Wei. De brug wordt opnieuw geschilderd en hergebruikt in het wandelpad tussen Kievit en Kiekendief. Als alles volgens planning verloopt, kunnen voetgangers hier vanaf september overheen wandelen.

Deze aanpak past heel goed in het streven van de Provincie Groningen naar duurzaamheid, hergebruik en circulair bouwen. En ook blijft zo, niet onbelangrijk, een stukje vakwerk behouden voor de regio.

Ander nieuws.