Geplaatst op: 16 maart 2022

Het wordt steeds groener in Blauwestad. Vanochtend hebben leerlingen van CBS de Vossenburcht uit Winschoten en KC de Uilenburcht uit Beerta ons geholpen bij het aanplanten van een nieuwe fruithof. Bijna 50 kinderen uit groep 7 en 8 staken de handen uit de mouwen om maar liefst 18 fruitbomen te planten.

Fruithof met appels, peren, pruimen en kersen

De nieuwe fruithof ligt langs het fietspad dat de Pieter Smitbrug verbindt met het Havenkwartier. Voordat de kinderen de scheppen in de grond konden steken, vertelde Erik Bergsma van Stedelijk Groen waarom het zo belangrijk is om bomen te planten. Niet alleen om de buurt mooier te maken, maar ook om de opwarming van de aarde tegen te gaan. En de insecten, bijen en vlinders die op de fruitbloesem af komen, zijn weer goed voor de biodiversiteit.

Het artikel gaat verder na de foto

Erik Bergsma van Stedelijk Groen legt uit waarom het zo belangrijk is om bomen te planten

Voor de fruithof is gekozen voor een aantal boomsoorten die van oudsher veel voorkomen in Groningen. Naast verschillende soorten appel-, peren-, pruimen- en kersenbomen mochten de kinderen ook twee echt ouderwetse soorten planten: een kweepeer en een mispel. Juf Hilde van de Uilenburcht kende de mispel wel. Ze maakt er zelfs mispeljam van, dus de leerlingen kunnen er volgende week van proeven als ze willen.

De kinderen gingen zo enthousiast aan de slag dat de bomen al snel geplant waren. Er was dus nog genoeg tijd over voor een wedstrijdje “wie vindt de langste regenworm”. En met het heerlijke lenteweer was dat geen straf. Als dank voor hun harde werk werden ze getrakteerd op ranja en kregen ze nog een Blauwestad goodiebag mee naar huis. Maar niet voordat er een groepsfoto werd gemaakt, met juf Selyn van de Vossenburcht zelfs in de kruiwagen.

Het artikel gaat verder na de foto’s

De leerlingen van CBS de Vossenburcht uit Winschoten

De leerlingen van KC de Uilenburcht uit Beerta

Meidoornhaag rondom de hof

Nu de bomen geplant zijn, maken de mensen van Stedelijk Groen de fruithof helemaal af. Ze zorgen ervoor dat de bomen goed ondersteund worden door houten palen en zullen de fruithof nog voorzien van een 200 meter lange meidoornhaag rondom. Ook wordt er een gezellige picknickbank in de hof geplaatst.

En zo wordt Blauwestad niet alleen groener, maar ook steeds fruitiger. Erik Bergsma verwacht dat de bomen volgend jaar vrucht gaan dragen. En dan kunnen hier de eerste appels, peren, pruimen en kersen geplukt worden.

Over de Boomfeestdag.

Stichting Nationale Boomfeestdag is in 1957 opgericht als het Landelijk Comité Boomplantdag. Nu, meer dan 60 jaar later, vieren ruim 100.000 kinderen in meer dan 70% van de steden en dorpen in Nederland de Boomfeestdag. Er zijn in al die tijd meer dan tien miljoen bomen geplant op een Boomfeestdag, ofwel ruim 4.000 voetbalvelden.

Vanwege de coronapandemie is de Nationale Viering Boomfeestdag dit jaar uit voorzorg verplaatst van 16 maart naar 16 november 2022. Het was aan scholen, gemeenten, natuurorganisaties en andere bomenfans zelf of ze hun Boomfeestdag toch op 16 maart wilden vieren of aansluiten op 16 november, tijdens de aftrap van het Boomfeestseizoen 2022-2023. Wij hebben ervoor gekozen om onze Boomfeestdag vandaag te vieren, omdat de huidige maatregelen dat toelaten.

Meer informatie op de website van Nationale Viering Boomfeestdag.

Ander nieuws.

  • Betoverend slot Waterbei-festival

    Geplaatst op: 3 september 2024

    Duizenden mensen hebben afgelopen zaterdagavond weer genoten van de afsluiting van straattheaterfestival Waterbei in Blauwestad. Het Franse theatergezelschap Compagnie Remue Ménage speelde haar voorstelling La Belle Illusion op het evenemententerrein bij de Wilgenborg... Lees verder

  • Waterbei komt opnieuw naar Blauwestad

    Geplaatst op: 29 juli 2024

    Het straattheaterfestival Waterbei komt voor het derde jaar op rij naar Blauwestad. Op zaterdag 31 augustus sluit de Franse theatergroep Compagnie Remue Ménage het festival af met de theatervoorstelling La Belle Illusion. Aansluitend... Lees verder