Geplaatst op: 19 april 2021

Vorig jaar september plukte André Wijnstra zo’n 60.000 lijsterbessen langs de Hoofdweg in Blauwestad. En terwijl de eerste planten uit de geplukte zaden al opkomen bij kwekerij Jan H. Kloosterhuis & Zoon B.V. in Winschoten is het nu tijd om iets terug te doen. De kweker schenkt ons een heus bessenbos. Met aalbessen, kruisbessen, bramen en frambozen. Tijd dus om de handen uit de mouwen te steken en de bessen in te planten.

Samen met schoolkinderen

Gebiedsregisseur Marc van Zanten heeft een mooie plek bedacht voor het bessenbos: bij de Wilgenborg. André en Marc besluiten er ook direct een educatief project van te maken. Want kinderen kunnen veel leren van de kweker. Een van de juffen van de Maranathaschool woont zelf in Blauwestad. Haar collega-juf wil graag helpen met haar klas.

Het artikel gaat verder na de foto

En zo gebeurt het dat de hele klas op een mooie lente-ochtend in april bij de Wilgenborg staat voor een speciale buitenles. André legt uit hoe het eigenlijk kan dat je in de Nederlandse supermarkten het hele jaar door allerlei soorten fruit kunt kopen. Maar ook dat je fruit van veel dichterbij kunt halen. Hoe gemakkelijk het is om zelf fruit te kweken, bijvoorbeeld in je eigen moestuintje. En hij vertelt waarom fruit zo belangrijk is. Een boodschap die mooi aansluit bij het project ‘schoolfruit’ op de Maranathaschool.

De handen uit de mouwen steken

Daarna is het tijd om de handen uit de mouwen te steken. Iedereen krijgt een schep van de boomfeestdag. Eerst wordt de grond omgespit, in banen die samen een ster vormen. Daarna worden de plantjes in de grond gestopt. Een mooie mix van aalbessen, kruisbessen, frambozen en bramen, die samen zullen uitgroeien tot een heerlijk bessenbos.

Het artikel gaat verder na de foto’s

Nu is het wachten op de zomer. De kinderen zijn enthousiast. Over een paar maanden kunnen ze hier zelf hun fruit plukken, net als de bewoners en bezoekers van Blauwestad. Tenminste, als de vogels de bessen niet voor hun neus wegpikken natuurlijk.

Marc is enthousiast: “We hebben de kinderen nu laten zien hoe ze hun eigen eten kunnen verbouwen. Misschien is er wel een zaadje geplant om later het groenonderwijs in te gaan. De kruisbestuiving tussen ondernemers, scholen en Blauwestad maakt het project extra leuk. André en ik zitten alweer vol nieuwe ideeën, dus een vervolg komt er zeker.”

 

 

Lijsterbessen plukken in Blauwestad.

Eind september 2020 zijn er naar schatting 60.000 lijsterbessen geplukt in Blauwestad. De geplukte bessen werden gemalen en direct ingezaaid, met vruchtvlees en al. De verwachting is dat er dit jaar zo’n 45.000 planten kunnen worden geoogst. André Wijnstra licht toe: “Omdat de lijsterbes niet voor bosbouw gebruikt wordt, maar voor ecologische toepassingen, zullen ze gemixt worden met andere soorten. In deze mix kun je ervan uitgaan dat er ongeveer 250 lijsterbessen per hectare geplant worden. Al met al zijn de lijsterbessen uit Blauwestad dus goed voor 180 hectare nieuw bos.”

Ander nieuws.

  • Blaauwbekkers genieten in Blauwestad

    Geplaatst op: 26 februari 2024

    Een voorzichtig zonnetje, heel veel wolken, een beetje regen en zelfs een hagelbui kwamen voorbij afgelopen zaterdag. Het was af en toe blaauwbekken, maar vooral genieten tijdens de 6e editie van de Blaauwbekmarathon... Lees verder