Geplaatst op: 19 april 2021

Vorig jaar september plukte André Wijnstra zo’n 60.000 lijsterbessen langs de Hoofdweg in Blauwestad. En terwijl de eerste planten uit de geplukte zaden al opkomen bij kwekerij Jan H. Kloosterhuis & Zoon B.V. in Winschoten is het nu tijd om iets terug te doen. De kweker schenkt ons een heus bessenbos. Met aalbessen, kruisbessen, bramen en frambozen. Tijd dus om de handen uit de mouwen te steken en de bessen in te planten.

Samen met schoolkinderen

Gebiedsregisseur Marc van Zanten heeft een mooie plek bedacht voor het bessenbos: bij de Wilgenborg. André en Marc besluiten er ook direct een educatief project van te maken. Want kinderen kunnen veel leren van de kweker. Een van de juffen van de Maranathaschool woont zelf in Blauwestad. Haar collega-juf wil graag helpen met haar klas.

Het artikel gaat verder na de foto

En zo gebeurt het dat de hele klas op een mooie lente-ochtend in april bij de Wilgenborg staat voor een speciale buitenles. André legt uit hoe het eigenlijk kan dat je in de Nederlandse supermarkten het hele jaar door allerlei soorten fruit kunt kopen. Maar ook dat je fruit van veel dichterbij kunt halen. Hoe gemakkelijk het is om zelf fruit te kweken, bijvoorbeeld in je eigen moestuintje. En hij vertelt waarom fruit zo belangrijk is. Een boodschap die mooi aansluit bij het project ‘schoolfruit’ op de Maranathaschool.

De handen uit de mouwen steken

Daarna is het tijd om de handen uit de mouwen te steken. Iedereen krijgt een schep van de boomfeestdag. Eerst wordt de grond omgespit, in banen die samen een ster vormen. Daarna worden de plantjes in de grond gestopt. Een mooie mix van aalbessen, kruisbessen, frambozen en bramen, die samen zullen uitgroeien tot een heerlijk bessenbos.

Het artikel gaat verder na de foto’s

Nu is het wachten op de zomer. De kinderen zijn enthousiast. Over een paar maanden kunnen ze hier zelf hun fruit plukken, net als de bewoners en bezoekers van Blauwestad. Tenminste, als de vogels de bessen niet voor hun neus wegpikken natuurlijk.

Marc is enthousiast: “We hebben de kinderen nu laten zien hoe ze hun eigen eten kunnen verbouwen. Misschien is er wel een zaadje geplant om later het groenonderwijs in te gaan. De kruisbestuiving tussen ondernemers, scholen en Blauwestad maakt het project extra leuk. André en ik zitten alweer vol nieuwe ideeën, dus een vervolg komt er zeker.”

 

 

Lijsterbessen plukken in Blauwestad.

Eind september 2020 zijn er naar schatting 60.000 lijsterbessen geplukt in Blauwestad. De geplukte bessen werden gemalen en direct ingezaaid, met vruchtvlees en al. De verwachting is dat er dit jaar zo’n 45.000 planten kunnen worden geoogst. André Wijnstra licht toe: “Omdat de lijsterbes niet voor bosbouw gebruikt wordt, maar voor ecologische toepassingen, zullen ze gemixt worden met andere soorten. In deze mix kun je ervan uitgaan dat er ongeveer 250 lijsterbessen per hectare geplant worden. Al met al zijn de lijsterbessen uit Blauwestad dus goed voor 180 hectare nieuw bos.”

Ander nieuws.

 • Grondtransport van Havenkwartier naar Het Riet

  Geplaatst op: 30 november 2023

  Vandaag is aannemer Jelle Bijlsma begonnen met het transporteren van grond uit Het Havenkwartier naar Het Riet-Noord. De werkzaamheden lopen gefaseerd door tot begin april 2024. Op basis van de huidige planning is... Lees verder

 • Blauwestad, een boek vol verhalen

  Geplaatst op: 17 november 2023

  “Er is niet één Blauwestad - het zijn er meer.” Dat is de conclusie van schrijfster Karin Sitalsing in het boek Blauwestad, dat vandaag verschijnt. Tijdens de officiële boekpresentatie in boerderij Hermans Dijkstra... Lees verder

 • Beekjuffer-brug bijna klaar voor gebruik

  Geplaatst op: 9 november 2023

  Als alles goed gaat, kan de kerstman dit jaar nog net gebruikmaken van de nieuwe brug om zijn cadeautjes in Blauwestad te bezorgen. De Beekjuffer is zo goed als klaar. Alleen de aansluiting... Lees verder