Geplaatst op: 3 mei 2021

Perceel naast de Pieter Smit-brug

Onze gebiedsregisseur Marc van Zanten zoekt graag de samenwerking met mensen uit de omgeving op. Dat leidt vaak tot bijzondere projecten. Vlakbij zijn werkplaats bijvoorbeeld, direct naast de Pieter Smitbrug, ligt een perceel grond dat de komende tijd als proeftuin wordt gebruikt. Een proeftuin voor – hoe kan het ook anders – blauwe gewassen.

Samenwerking met Terra MBO en akkerbouwer

Op Koningsdag zijn de eerste speciale aardappelen de grond in gegaan. Aan de buitenkant lijkt het een gewone aardappel, aan de binnenkant blijken ze een mooie paarse kleur te hebben. Niet echt blauw dus, maar op z’n minst blauwig en in ieder geval bijzonder van kleur. Dat vonden ook de leerlingen van Terra MBO in Groningen. Zij zorgden ervoor dat de aardappels de grond in gingen, onder begeleiding van akkerbouwer Gert Noordhoff.

Gert vertelt: “We leggen de blauwe gewassen in stroken aan, volgens het principe van strokenteelt. Dit is een nieuwe vorm van natuurinclusief boeren, waar ik op onze eigen boerderij al een aantal jaren mee werk. Dit is goed tegen ziektes én goed voor de natuur.”

Het artikel gaat verder na de foto

Meer blauwe gewassen

Het blijft overigens niet bij blauwe piepers alleen. Binnenkort wordt er blauwe lupine gezaaid en ook staan er verschillende soorten blauwe pompoenen op de planning. Het idee voor de blauwe gewassen ontstond vorig jaar zomer toen Gert nog (deeltijd) docent was bij Terra MBO en in gesprek raakte met Marc en collega René Perton. Gert had een groepje studenten die graag ‘buiten de deur’ wilden leren, in plaats van alleen maar vanachter de boeken. En omdat René had gehoord dat Gert blauwe pompoenen teelde in Finsterwolde, zagen de mannen direct kansen.

Blauw oogstfeest

Nu gaan de blauwe gewassen dus de grond in. En als alles goed gaat, hebben we straks in het najaar alle ingrediënten voor een blauw oogstfeest. Plannen voor volgend jaar zijn er ook al. Dan komt er nog een extra perceel bij. Daar worden nu eerst klavermengsels ingezaaid om de grond op een natuurlijke manier te verbeteren.

Bekijk ook het filmpje dat RTV Noord maakte tijdens het poten van de aardappelen.

Ander nieuws.

  • Blaauwbekkers genieten in Blauwestad

    Geplaatst op: 26 februari 2024

    Een voorzichtig zonnetje, heel veel wolken, een beetje regen en zelfs een hagelbui kwamen voorbij afgelopen zaterdag. Het was af en toe blaauwbekken, maar vooral genieten tijdens de 6e editie van de Blaauwbekmarathon... Lees verder