Geplaatst op: 17 november 2023

“Er is niet één Blauwestad – het zijn er meer.” Dat is de conclusie van schrijfster Karin Sitalsing in het boek Blauwestad, dat vandaag verschijnt. Tijdens de officiële boekpresentatie in boerderij Hermans Dijkstra in Midwolda namen Blauwestad-pioniers Wim Haasken, Jan Timmer en Gerard Beukema de eerste exemplaren in ontvangst. In aanwezigheid van agrariërs, omwonenden bewoners, ondernemers en bestuurders, onder wie burgemeester Cora Yfke Sikkema en gedeputeerde Tjeerd van Dekken.

Lees verder na de foto

Jan Timmer, Wim Haasken en Gerard Beukema nemen het eerste exemplaar in ontvangst. Haasken, destijds werkzaam bij het Ministerie van Landbouw, bedacht het plan om Blauwestad te ontwikkelen en vond medestanders in architect Timmer en gedeputeerde Beukema.

Het boek over Blauwestad dat er moest komen

Een van de mensen die ervoor heeft gezorgd dat dit boek er kwam, is oud-burgemeester van de gemeente Oldambt Rika Pot: “Roel Vos, de eerste directeur van Blauwestad, liep al langer rond met het idee om een boek te laten schrijven over de unieke ontstaansgeschiedenis van Blauwestad. Het is ook nogal wat om ruim 800 hectare grond onder water te zetten en een compleet nieuw dorp te ontwikkelen. Toen hij mij over zijn idee vertelde, was ik dan ook meteen enthousiast. Dat boek moest er komen en dus zochten we een aantal mensen bij elkaar en vormden de stichting Boek Blauwe Stad.” Ze gaven journalist Karin Sitalsing de opdracht het verhaal over Blauwestad te schrijven.

Niet één verhaal over Blauwestad

En wat blijkt? Er is niet één verhaal over Blauwestad. Het boek is dan ook een verzameling van heel veel verschillende verhalen. Verhalen van plannenmakers, bestuurders en directeuren, maar ook van de boeren die ruimte moesten maken voor het Oldambtmeer, de mensen uit de omliggende dorpen én nieuwe bewoners.

Verhalenspreekuur

Om die verhalen op te sporen, hield Sitalsing verhalenspreekuur in Blauwestad. Ze legde een blauw vloerkleedje neer op het plein voor het havenkantoor. Zette er een tafeltje en stoeltjes op en ging in gesprek met wie maar wilde. Als er even niemand kwam, waren er altijd wel multomappen vol krantenknipsels om door te spitten. En zo ontstond uit al die verhalen het boek Blauwestad, een dorp in uitvoering en een poging het land naar onze hand te zetten.

Nu te koop.

Het paperback boek van 288 bladzijden is uitgegeven door Uitgeverij Atlas Contact en is nu te koop voor € 22,99. Het boek is ook verkrijgbaar als e-book.

Over de auteur.

Karin Sitalsing (1976) schrijft als freelance journalist voor onder meer Trouw en Vrij Nederland. Als correspondent voor de Volkskrant versloeg ze het ontstaan van Blauwestad. Met haar boek Boeroes won ze de prijs voor Beste Groninger non-fictieboek. Ze woont al bijna 25 jaar boven de rivieren.

Ander nieuws.

 • Grondtransport van Havenkwartier naar Het Riet

  Geplaatst op: 30 november 2023

  Vandaag is aannemer Jelle Bijlsma begonnen met het transporteren van grond uit Het Havenkwartier naar Het Riet-Noord. De werkzaamheden lopen gefaseerd door tot begin april 2024. Op basis van de huidige planning is... Lees verder

 • Beekjuffer-brug bijna klaar voor gebruik

  Geplaatst op: 9 november 2023

  Als alles goed gaat, kan de kerstman dit jaar nog net gebruikmaken van de nieuwe brug om zijn cadeautjes in Blauwestad te bezorgen. De Beekjuffer is zo goed als klaar. Alleen de aansluiting... Lees verder

 • Groeten uit Blauwestad

  Geplaatst op: 19 september 2023

  Deel je leukste foto of filmpje van het frame (en jezelf) op Instagram of Facebook met de hashtag #groetenuitblauwestad. Op dinsdag 10 oktober kiezen we uit de leukste posts één winnaar. Die wint... Lees verder