Geplaatst op: 24 december 2022

In 2021 werd een record aantal kavels verkocht in Blauwestad. Het gevolg laat zich raden: 2022 stond bol van de bouwactiviteiten. Aannemers, klusbedrijven en projectontwikkelaars reden af en aan. En ook al zijn kopers ook hier wat voorzichtiger geworden, met ruim 100 gepasseerde aktes, sluit het Projectbureau Blauwestad dit jaar opnieuw af met mooie cijfers. Deze zomer werd zelfs de 1.000e bewoner verwelkomd. Een mooi moment om terug te blikken én vooruit te kijken.

(dit artikel staat vandaag ook in het Dagblad van het Noorden)

Download het volledige krantenartikel

Duurzaam en energieneutraal bouwen

Voor wie zijn eigen droomhuis wil bouwen, is er een flink aanbod vrije kavels in Blauwestad. Het afgelopen jaar kwamen er in bijna alle woongebieden nieuwe vrije kavels beschikbaar. Ondertussen worden de laatste eilanden in Het Riet in rap tempo bouw- en woonrijp gemaakt, inclusief de aanleg van 3 nieuwe bruggen. Ook de projectontwikkelaars zitten niet stil. Zo wordt er in Het Havenkwartier momenteel druk gebouwd aan het statige Arsenaal en fase 2 van het project Havenmeester. Deze geschakelde woningen zijn volledig gasloos en energiezuinig. De nieuwste ontwikkelingen in Het Havenkwartier zijn de projecten Berlage Singels en Havenkade, waarin energieneutraal bouwen ook centraal staat.

Gedeputeerde Tjeerd van Dekken is enthousiast over de ontwikkelingen:

“We leven in een roerige tijd. De covid-pandemie laat zijn sporen na en ook de oorlog in Oekraïne heeft een enorme invloed op onze economie, de bouw en het wonen. Blauwestad speelt hierop in door nog meer nadruk te leggen op duurzaam en energieneutraal bouwen. De infrastructuur is er al op gericht om volledig gasvrij te kunnen wonen.”

Berlage Singels in Havenkwartier Midden.

Comfortabel wonen in jaren 30 stijl

Wonen in de karakteristieke sfeer van de jaren dertig, met het comfort van nu? Dat kan aan de Berlage Singels. Hier worden 31 royale en zeer energiezuinige eengezinswoningen gebouwd. Zowel vrijstaand als twee-onder-een-kap. Met brede groenstroken, veel bomen en verschillende kenmerken van de Amsterdamse School wordt deze nieuwe wijk in Blauwestad een echte blikvanger en een heerlijke plek om te wonen.

Directeur Johan Koopmans zette een maand geleden namens provincie Groningen zijn handtekening onder de koop-/ontwikkel­overeenkomst voor het project Havenkade.

“Dit wordt een mooi sluitstuk van het Havenkwartier-project, dat we de afgelopen jaren samen met Geveke hebben ontwikkeld. De impressies van de architect zien er veelbelovend uit en naast appartementen komt er ook plek voor kleinschalige bedrijvigheid. Daarmee maken we het centrum van Blauwestad echt af”, aldus Koopmans.

Havenkade bij de jachthaven.

Wonen en werken in het hart van Blauwestad

De Havenkade langs de jachthaven en de wandel­boulevard krijgt binnenkort haar definitieve vorm. De tijdelijke pop-up stores maken plaats voor een combinatie van wonen en werken. Gestart wordt met een gebouw aan de rand van het Redersplein, haaks op de jachthaven. In het gebouw komen appartementen, maar is er ook ruimte voor (kleinschalige) bedrijvigheid.

Gebiedsontwikkeling in en om Blauwestad

Om Blauwestad nog aantrekkelijker te maken voor toekomstige bewoners worden bestaande wegen verbeterd en nieuwe fietspaden aangelegd. Op plekken waar nu nog dammen liggen, komen nieuwe bruggen en zo wordt Blauwestad langzamerhand steeds blauwer en groeit het aantal vaarroutes. Een mooi voorbeeld is de vaarroute die gaat ontstaan door de bouw van de Beekjufferbrug. Ter voorbereiding daarop heeft de steigerbrug tussen Strand Zuid en de wandel­boulevard al een draaibaar deel gekregen.

Blauwestad groener maken, is dit jaar ook aardig gelukt. Zo hebben basisschoolleerlingen geholpen bij het aanplanten van een nieuwe fruitboomgaard en kreeg de wandelboulevard een prachtige make-over. Maar de gebiedsontwikkeling gaat verder dan Blauwestad alleen. De komende jaren investeren gemeente en provincie samen 2,5 miljoen euro in het optimaliseren van de recreatieve verbindingen met de omliggende dorpen. Een van de eerste projecten die gerealiseerd zijn, is de nieuwe fietsverbinding tussen Blauwestad en Winschoten. Het nieuwe pad voert fietsers en wandelaars door het Stadspark via de Pieter Smitbrug naar Blauwestad. En dankzij de komst van een extra fietspontje en het doortrekken van het aansluitende fietspad zijn nu ook de natuurgebieden Reiderwolde en De Tjamme met elkaar verbonden.

Initiatieven van bewoners

Blauwestad leefbaarder maken, daar denken ook bewoners graag over mee. Het nieuwe fietscross­baantje in Het Park is er een goed voorbeeld van. De kinderen maakten zelf een ontwerp voor een crossbaantje in hun park. Met een paar kleine aanpassingen is het fietscrossbaantje gerealiseerd, samen met lokale aannemers. Ander hoogtepunt was de feestelijke opening van de nieuwe aanleg­steiger bij MFC De Meerkant. Leerlingen van CBS De Licht­boei wilden graag met de boot naar school kunnen en klopten zelf aan bij het Projectbureau. Een initiatief dat beloond werd en zelfs het Jeugdjournaal haalde.

Verlichte Pieter Smitbrug in aanloop naar Waterbei

Feestelijke opening aanlegsteiger Noorderlicht

Blauwestad biedt plek aan evenementen

Na twee jaar coronastilte weten organisatoren van evenementen Blauwestad weer goed te vinden. Zo verzamelden honderden sportievelingen zich op Strand Noord voor het Beachvolleybaltoernooi, gingen kinderen op avontuur langs de waterkant van het Oldambtmeer tijdens de IVN slootjesdagen en werd er weer heel wat fruit geperst in het Park van Pomona tijdens de traditionele fruitpersdagen. Hoogtepunt van alle evenementen was de afsluiting van het straattheaterfestival Waterbei. Een paar duizend bezoekers werden door Theater Tol uit Antwerpen getrakteerd op een betoverend mooie show bij de Wilgenborg. In de aanloop naar het festival werd de Pieter Smitbrug een week lang feestelijk verlicht.

Duik fris het nieuwe jaar in!

Wil jij het nieuwe jaar induiken vanuit Blauwestad? Kom dan naar de nieuwjaarsduik! Zondag 1 januari om 13.00 uur geeft de zwemvereniging Winschoten op Strand Zuid het start­schot voor een frisse duik in het Oldambtmeer.

Ander nieuws.