Geplaatst op: 28 mei 2024

Het boek Blauwestad van Karin Sitalsing is zaterdagavond uitgeroepen tot Beste Groninger Boek 2024 in de categorie non-fictie.

Beste Groninger Boekenfeest

De jury maakte de winnaars zaterdagavond bekend tijdens het Beste Groninger Boekenfeest, georganiseerd door NOORDWOORD in samenwerking met Forum Groningen. Tjibbe Veldkamp won met zijn boek ‘De Jongen die van de wereld hield’ in de categorie fictie. Het boek Blauwestad was volgens de jury het beste non-fictie boek, want: ‘Journalist Karin Sitalsing bekijkt de ontwikkeling van Blauwestad van diverse, soms onverwachte kanten, geeft ruimte aan de vele standpunten en laat de waardeoordelen aan de lezer.’

De winnaars met de litho’s die kunstenaar Anne Caesar van Wieren speciaal voor de gelegenheid maakte (foto’s Marcella van der Kruk en Ellen Stikkelbroeck)

 

Het juryrapport over Blauwestad

Nederland kent tal van regio’s die hoog scoren op lijstjes waar niemand op wil staan: gebieden waar armoede heerst, uitzichtloosheid, krimp. Is daar nou echt niets aan te doen? In Oost-Groningen werd besloten het groot, groter, grootst aan te pakken: een heel nieuw dorp moest er komen, inclusief een fonkelnieuw meer, op de plek waar eeuwenlang aardappelen werden geteeld. Het ging met vallen en opstaan, maar nu wordt er gewoond, gerecreëerd, gelééfd.

Hoe het zover kwam, heeft Karin Sitalsing met veel vaart en humor opgeschreven in een meanderend, informatief en soms bijna filosofisch verslag. Blauwestad – een dorp in uitvoering en een poging het land naar onze hand te zetten is wat de jury betreft verhalende non-fictie op haar best, en daarmee de terechte winnaar van het Beste Groninger Boek 2024 in de categorie non-fictie.

Over de prijs.

De prijs voor het Beste Groninger Boek wordt sinds 2010 jaarlijks georganiseerd door NOORDWOORD, in samenwerking met Forum Groningen. Met de verkiezing van het Beste Groninger Boek wordt zichtbaar hoeveel mooie boeken er vanuit Groningen en over Groningen verschijnen. Het Blauwestadboek werd geselecteerd uit in totaal 23 inzendingen voor non-fictie.

(foto links: André Spaansen)

Ander nieuws.