Naast de Pieter Smitbrug is sinds kort een bijzonder lijnenspel te zien in het landschap. Het patroon is ontstaan uit een samenwerking tussen akkerbouwer Gert Noordhoff en gebiedsregisseur Marc van Zanten, die ook beeldend kunstenaar is. Terwijl ze de bodem op allerlei manieren verbeteren, maken ze er samen gelijk een landartproject van. Dagblad van het Noorden en RTV Noord kwamen kijken in Blauwestad en publiceerden er afgelopen week beide een mooi artikel over.
Lees verder onder de foto
Samenwerking tussen boer, provincie en kunstenaar
De provincie Groningen verpacht de grond tussen de A7 en het Oostereinde aan biologisch akkerbouwer Gert Noordhoff uit Bellingwolde. De kwaliteit van de grond is nog niet zoals die zou moeten zijn voor de plannen van Noordhoff. Daarom werkte hij samen met de gebiedsregisseur van Blauwestad, Marc van Zanten, een plan uit om de grond te verbeteren. Marc is naast zijn werk voor de provincie ook beeldend kunstenaar en maakte er gelijk een land art kunstwerk en social design project van.
Nieuwe perspectieven
Het perceel werd opgedeeld in vijftien vakken. Niet keurig kaarsrecht, maar in allerlei verschillende vormen. Die dagen je uit in andere patronen te denken en nieuwe perspectieven te ontdekken. Binnen elk vak wordt de grond op een eigen manier beheerd en verbeterd. Zo is er bijvoorbeeld een vak met wormencompost, een vak met slib uit de Dollard en een vak met bokashi van groenafval uit Blauwestad. Terwijl de bodem gevitaliseerd wordt, maken verschillende klavers, bloemen en bodembedekkers het geheel tot een kunstwerk, oftewel land art.
Strakke maaipatronen
Binnen het project wordt samengewerkt met onder meer gemeente, scholen en lokale ondernemers. Marc licht toe: “Door met allerlei verschillende mensen en partijen samen te werken, creëer je maakkracht. Het is een vorm van social design die heel goed past bij hoe ik over kunst denk en bij hoe we het onderhoud in Blauwestad aanpakken. Aan de ene kant ontdekken we wat er gebeurt als we de natuur gewoon zijn gang laten gaan. Aan de andere kant, zorgt onze onderhoudsman Derkjan Zwik ervoor dat de vakken goed zichtbaar blijven.” Daarvoor maakt Derkjan mooie, strakke maaipatronen in het land. En daar is hij enthousiast over: “Ik heb niks met kunst, maar dit vind ik wel interessant.”
Het kunstwerk is het beste te zien vanaf de Pieter Smitbrug of vanuit de lucht: