Waar komt het frame vandaan?
Het blauwe venster was oorspronkelijk geel. Vanaf juni 2011 stonden er verspreid door Oost-Groningen twaalf van deze gele vensters. Onder andere bij de vesting Bourtange, de Burcht in Wedde en het klooster in Ter Apel. De vensters maakten onderdeel uit van het project ‘Oost-Groningen omlijst’, een samenwerking tussen de Nederlandse National Geographic, LEADER Oost-Groningen*, de lokale gemeenschap en natuurbeschermers.
Het project zette Oost Groningen twee jaar lang letterlijk en figuurlijk op de kaart, door de mooiste plekken te markeren. In dezelfde periode verscheen er ook een mini-documentaire over het gebied, die 300 keer werd uitgezonden op National Geographic Channel. En in het magazine van National Geographic verschenen paginagrote advertorials en een uitgebreide fotoreportage van de Groninger fotograaf Bas Meelker.
Voordat de kaders naar Oost-Groningen kwamen, was er al een vergelijkbaar project geweest op Terschelling. En in 2013 reisden de kaders van National Geographic weer door naar plekken in Nederland die op de Unesco-werelderfgoedlijst staan, zoals Schokland, Kinderdijk en de Amsterdamse grachtengordel. Er werd er zelfs eentje per schip vervoerd naar Curaçao.
Eén frame bleef echter bij toeval achter in Oost-Groningen en lag jaren in opslag bij de provincie. En dat frame staat nu, opgefrist in Blauwestad-blauw, aan het Oldambtmeer. Het idee om het frame draaibaar te maken, ontstond na een werkbezoek van de LEADER-werkgroep Oost-Groningen aan Zuid Estland. Zij hadden het project namelijk doorgegeven aan de regio Tartumaa, waar het vergelijkbare project ‘Living on the Edge’ ook een groot succes werd. Het frame in de plaats Tartu kon rondgedraaid worden. En het frame in Blauwestad nu dus ook.
* LEADER Oost-Groningen is een Europees subsidieprogramma dat initiatieven van inwoners, ondernemers en organisaties uit de regio Oost-Groningen ondersteunt op het gebied van economie, leefbaarheid en klimaat.