Geplaatst op: 13 september 2021

Een strakblauwe lucht, zomerse temperaturen – afgelopen woensdag was de perfecte dag om twee wildkasten op te hangen aan de Pieter Smitbrug. Op aanwijzing van ecoloog Bob Jonge Poerink schroefde collega Eelco Brader vanuit de hoogwerker de kasten vast. Precies op de juiste plek, zodat vleermuizen, torenvalken en kleine vogeltjes er straks hun nest kunnen gaan maken.

Bijzondere combikast

Dat nestelen gebeurt natuurlijk niet allemaal tegelijk. De beestjes zullen hun nieuwe huis met elkaar moeten delen. En dat kan ook prima, want de vleermuizen zijn vooral nu in de nazomer actief, terwijl de torenvalken in mei/juni broeden. Ook voor kleine vogeltjes, zoals de witte kwikstaart, zijn de kasten een fijne plek om te broeden. We kijken er dus naar uit om te ontdekken welke nieuwe ‘bewoners’ we de komende tijd in Blauwestad gaan zien.

Het artikel gaat verder na de foto

Aandacht voor duurzaamheid en natuur bij bouw Pieter Smitbrug

Dat de wildkasten een plek hebben gekregen aan de Pieter Smitbrug is niet meer dan logisch. Duurzaamheid stond hoog op de agenda bij de bouw van de brug. Zo is er gekozen voor duurzame materialen, zoals tropisch hardhout met FSC-keurmerk. Toch was het onvermijdelijk dat er wat bomen moesten wijken. Een bosje waarin vleermuizen huisden. Ook kruist de brug hun vliegroute. Om die ecologische schade te compenseren, zijn er nieuwe bomen geplant en is de brug voorzien van vleermuisvriendelijke verlichting.

Maar er is meer gedaan voor het herstel van de omringende natuur. Zo is er een waterpoel (beheerd door het Groninger Landschap) in ere hersteld. In het Stadspark zijn zo’n twintig vleermuiskasten opgehangen. Aan het einde van de brug (bij Blauwestad) is een zandwal voor oeverzwaluwen aangelegd en er zijn in het gebied een aantal ooievaarsnesten geplaatst. In de planning staat nog het bouwen van een nieuw insectenhotel. En nu zijn er dus deze wildkasten.

Het artikel gaat verder na de foto

Marc van Zanten en Bob Jonge Poerink zijn blij met de wildkasten

 

Geen gewone wildkast, maar een plus-kast

Toen ecoloog Bob Jonge Poerink in gesprek ging met gebiedsregisseur Marc van Zanten bleek algauw dat de wildkast niet zomaar een wildkast moest worden, maar een kast met een plus. Want waarom zou je alleen een kast voor torenvalken bouwen als je er in een ander seizoen ook prima vleermuizen in kunt laten broeden? Daarom ontwierpen ze samen een slimme combikast voor vleermuizen, torenvalken en andere vogeltjes. Hun voorstel werd enthousiast ontvangen bij de provincie.

Bob Jonge Poerink: “Daarin is de provincie Groningen best uitzonderlijk, dat ze voor de plus gaan. Voor de bouw van de brug is een bosje verloren gegaan, wat een verblijfplaats voor vleermuizen was. Maar er komt gelukkig zo veel voor terug.”

Als het ontwerp goedgekeurd is, krijgen de mannen het hout voor de kasten van de aannemers die betrokken waren bij de bouw van de brug. Het zijn de reststukken van het plaathout dat de bekisting van de fundering vormde. Het dak van de wildkasten is gemaakt van oude verkeersborden. Zo sluiten de kasten niet alleen prachtig aan bij het uiterlijk van de brug, maar ook bij het duurzaamheidsprincipe. Enkel het slotje en de scharnieren in de kasten worden nieuw gekocht. De rest is allemaal hergebruikt materiaal. Alleen, wie kan de kasten gaan bouwen?

Bijzondere samenwerking in coronatijd

Dan blijkt de Pieter Smitbrug letterlijk een verbinding te maken tussen Blauwestad en Winschoten. Het is coronatijd en Marc van Zanten is nieuwsgierig naar de organisaties aan de andere kant van de brug. Hij raakt in gesprek met mensen van zorginstelling Cosis. En laat daar nu een oud-orgelbouwer aan het werk zijn in de houtwerkplaats. Albert Valstar is algauw erg enthousiast en gaat aan de slag met het hout voor de kasten. Hij slaagt erin het ontwerp zelfs nog iets te verbeteren.

Het artikel gaat verder na de foto

Albert Valstar en “zijn” wildkast

 

Als de basis van de kasten klaar is, is het tijd voor de afwerking. Om de kasten nog duurzamer te maken, moet er een metalen dak op komen. Oude verkeersborden blijken hiervoor uitermate geschikt. Een kruisbalk voor de opening moet voorkomen dat ganzen de kast invliegen en past qua vorm perfect bij de gekruiste pijlers van de brug.

Om het huis echt af te maken, bedenkt Albert dat de kasten nog wel wat decoratie kunnen gebruiken. In overleg met de ecoloog zaagt hij vleermuizen en torenvalken uit het aluminium om de kasten mee te versieren.

Er gaat niets boven Blauwestad

Op woensdag 8 september is het dan zover. De kasten worden opgehangen met de hoogwerker. Onder toeziend oog van ecoloog Bob Jonge Poerink en Marc van Zanten. Ook Albert Valstar kijkt trots mee hoe zijn kasten de hoogte in gaan. Jonge Poerink heeft er wel vertrouwen in dat de kasten bewoond gaan worden. Onderzoek gaat uitwijzen of dat ook daadwerkelijk het geval is.

Het artikel gaat verder na de foto

De provincie in

Overigens blijft het niet bij deze twee kasten. Iedereen is zo enthousiast over de samenwerking in dit project dat is besloten acht extra kasten te maken. Die andere kasten krijgen allemaal een bijzondere bestemming. De eerste heeft gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk in ontvangst mogen nemen. Zij was betrokken bij de bouw van de Pieter Smitbrug en zal een mooie plek in de provincie gaan zoeken voor de kast.

Marc van Zanten over de kasten die de provincie in gaan: “Je geeft iets door, dat zit in al onze projecten. Ik vind het prachtig hoe we in dit project ook weer iets extra’s hebben kunnen doen. Gewoon door de samenwerking met de omgeving te zoeken en er samen iets moois van te maken.”

Ander nieuws.

  • Blaauwbekkers genieten in Blauwestad

    Geplaatst op: 26 februari 2024

    Een voorzichtig zonnetje, heel veel wolken, een beetje regen en zelfs een hagelbui kwamen voorbij afgelopen zaterdag. Het was af en toe blaauwbekken, maar vooral genieten tijdens de 6e editie van de Blaauwbekmarathon... Lees verder

  • De Blaauwbekmarathon terug van weggeweest

    Geplaatst op: 22 januari 2024

    Op zaterdag 24 februari a.s. maakt de zijn comeback. De organisatie is supertrots: “Dit jaar kun je weer meedoen aan de allerfriste marathon van Nederland. Elke stap die je zet, brengt je niet... Lees verder