Blauwestad in trek bij mens en dier
Wist je dat Blauwestad niet alleen populair is bij woningzoekers, maar ook enorm in trek is bij insecten, vogels en andere beestjes? Dat is onder andere te danken aan een pilotproject dat we vorig jaar zijn gestart, samen met Grauwe Kiekendief – Kenniscentrum Akkervogels. Een project dat voor meer biodiversiteit zorgt en het Kenniscentrum volop gelegenheid biedt voor onderzoek.
Tijdelijke natuur op braakliggende grond
Het gaat goed met de kavelverkoop in Blauwestad. Toch zal het nog wel even duren voordat Blauwestad helemaal volgebouwd is. Tot die tijd liggen er geregeld percelen onbepaalde tijd braak, voordat de bouw begint. Een uitgelezen kans voor de ontwikkeling van tijdelijke natuur en onderzoek naar de effecten daarvan op de biodiversiteit in het gebied.
Samenwerking met Grauwe Kiekendief – Kenniscentrum Akkervogels
En zo gebeurt het dat we een 3-jarig pilotproject zijn gestart met Grauwe Kiekendief – Kenniscentrum Akkervogels. In het voorjaar van 2020 zijn 2 percelen (Bovist en Esdoornschans) ingezaaid met speciale bloemenmengsels, waar kleine beestjes dol op zijn. En hoe meer insecten er rondvliegen en kruipen, hoe meer voedsel er is voor de vogels. Zo krijgen we dus meer biodiversiteit in het gebied. Naar dit effect wordt nu uitgebreid onderzoek gedaan door het Kenniscentrum.
Het artikel gaat verder na de foto
Tentjes om insecten te spotten
Misschien heb je er zelf al eentje gespot; een klein tentje, midden tussen de wilde bloemen aan de Bovist en bij het beeld van Mansholt. In juni en juli worden deze speciale tentjes gebruikt voor de monitoring van insecten. De eerste onderzoeksresultaten van het afgelopen jaar, waarin zowel vogels als insecten zijn gemonitord, laten direct het nut van ingezaaid wintervoedsel zien.
Ben je nieuwsgierig naar de onderzoeksresultaten tot nu toe? Het Kenniscentrum publiceerde vandaag een uitgebreid artikel op NatureToday.com.