Geplaatst op: 16 mei 2022

Vorige week dinsdag hebben leerlingen van het praktijkonderwijs in Winschoten een groot veld ingezaaid met een wilde-bloemen-mix. Aan de voet van de Pieter Smit-brug, bij de opgang aan het Oostereinde willen we laten zien wat het effect is van gefaseerd maaien op de biodiversiteit. Door niet overal tegelijkertijd alles plat te maaien, creëren we meer bescherming en voedsel voor insecten. En zo slaan we, figuurlijk, twee (of misschien wel drie) vliegen in één klap. Want het kost minder tijd, het ziet er vrolijk uit en we brengen het insectenpeil weer omhoog.

Samenwerking tussen gemeente, provincie en onderwijs

Ook dit project is een mooi voorbeeld van hoe de Provincie Groningen samenwerkt met de Gemeente Oldambt én daarin de omgeving betrekt, in dit geval het praktijkonderwijs. Jaap de Winter, voorman bij de gemeente, legde het contact met leerkracht Mireille Nakken van PrO Winschoten. Zij kwam graag met een groep bovenbouwleerlingen van de sector techniek helpen. De jongeren werden ontvangen op de buitenwerkplaats van de provincie.

Natuureducatie

Aan de picknicktafel werd uitgelegd waarom het zo belangrijk is om de biodiversiteit te stimuleren. Dat het inzaaien van zo’n stuk grond niet een kwestie is van met wat zaden rond te strooien, maar dat alles nauwkeurig moet worden uitgemeten en in vlakken verdeeld. Ook werd verteld hoe het sinusbeheer straks gaat zorgen voor meer biodiversiteit. Hoe je door gefaseerd te maaien meer ruimte geeft aan insecten. Maar ook hoe door iets simpels als de messen van de maaier hoger te zetten, de bloemen kunnen blijven doorgroeien.

Daarna konden de leerlingen aan de slag. Met elkaar en met veel aandacht zorgden ze ervoor dat het hele veld werd ingezaaid. Sommige jongeren waren zo enthousiast dat ze er serieus over nadenken om het Groen in te gaan.

Het artikel gaat verder na de foto

Bloemenzee

Het veld is nu ingezaaid en over een tijdje zal het veld vol staan met allerlei verschillende bloemen en planten. Vanaf de brug heb je dan een perfect uitzicht op het veld, van bovenaf. Zo kunnen we dus heel mooi laten zien hoe sinusbeheer werkt. Niet alleen aan leerlingen, maar ook aan de bewoners en toeristen.

Collega Marc van Zanten is er enthousiast over:

“Het gefaseerd en met beleid maaien is eigenlijk heel eenvoudig toe te passen. Het scheelt een hoop maaiwerk en de natuur is er enorm mee geholpen. Zo geven we een zinvolle functie aan een stuk land waar anders gewoon gras zou groeien, waar niks mee gebeurt. Het komt de biodiversiteit ten goede en tegelijkertijd heeft het een educatieve functie. Voor de jongeren die hebben geholpen de bloemenmix in te zaaien en voor iedereen die straks over de brug loopt.”

Maai mei niet

Het project sluit heel mooi aan op de landelijke actie ‘Maai mei niet’. Een initiatief van de Bijenstichting, Stichting Steenbreek en Flora van Nederland. Zij willen samen met particulieren, gemeenten en provincies Nederland in bloei zetten door in mei niet te maaien. Ze roepen ook jou op om je gazon om te toveren tot een bijenparadijs: “Bijen eten geen gras, ze willen bloemen! Hoe meer bloemen, hoe meer nectar en hoe meer blije bijen en insecten. Niet maaien helpt. Doe je mee?”

Maai mei niet.

Het project sluit heel mooi aan op de landelijke actie ‘Maai mei niet’. Een initiatief van de Bijenstichting, Stichting Steenbreek en Flora van Nederland. Zij willen samen met particulieren, gemeenten en provincies Nederland in bloei zetten door in mei niet te maaien. Ze roepen ook jou op om je gazon om te toveren tot een bijenparadijs:

“Bijen eten geen gras, ze willen bloemen! Hoe meer bloemen, hoe meer nectar en hoe meer blije bijen en insecten. Niet maaien helpt. Doe je mee?”

Ander nieuws.

  • Blaauwbekkers genieten in Blauwestad

    Geplaatst op: 26 februari 2024

    Een voorzichtig zonnetje, heel veel wolken, een beetje regen en zelfs een hagelbui kwamen voorbij afgelopen zaterdag. Het was af en toe blaauwbekken, maar vooral genieten tijdens de 6e editie van de Blaauwbekmarathon... Lees verder