Geplaatst op: 5 juli 2021

Enthousiasme wordt beloond

Kijk ze stralen, de kinderen van de leerlingenraad van CBS de Lichtboei in Oostwold. En dat is niet alleen omdat ze op die mooie gele jeep van de provincie mogen poseren voor de foto. Ze zijn vooral blij, omdat onze collega’s Petra en Lennert ze zojuist hebben verteld dat die steiger die ze zo graag willen bij hun school er gaat komen. Nog een paar maandjes geduld, en dan kunnen leerlingen uit Blauwestad, Oostwold en Midwolda met de boot naar school.

Van idee naar werkelijkheid

Het begon allemaal met een idee van drie leerlingen uit groep 6 van CBS de Lichtboei. Zij wilden wel met de boot naar school, dus moest er een steiger komen. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? De school stimuleerde ze om hun idee uit te werken en anderen te overtuigen. Zo wisten ze de leerlingenraad te enthousiasmeren, die uiteindelijk het Projectbureau Blauwestad benaderde. En zo gebeurde het dat ze hun plannen presenteerden aan collega’s Petra en Lennert, die al snel onder de indruk waren van het enthousiasme van de leerlingen:

“Zo’n steiger bouwen is natuurlijk niet gratis. Maar de leerlingen denken goed mee. Zo gaan ze allerlei acties doen om geld in te zamelen. We hebben met ze afgesproken dat wij de steiger betalen, als ze zelf een reddingsboei kopen en een trappetje om op de steiger te komen. Ook zullen ze er zelf voor zorgen dat de steiger schoon blijft.”

Trots op de leerlingen

Ook het team van leerkrachten en de directrice zijn enthousiast:

“Wat fantastisch dat er na de zomer een eigen steiger komt. Naar mijn weten zijn we de eerste school in Nederland waar kinderen niet alleen lopend, met de fiets of met de auto naar school kunnen, maar binnenkort ook met de boot”, aldus Christa van Bentem, directrice van CBS de Lichtboei.

Maar de steiger heeft nog een extra voordeel:

“We doen veel aan natuuronderwijs op onze school. Zo hebben we al een grote schooltuin. En straks kunnen we dus ook natuuronderzoek doen op en in het water bij de steiger. We zijn heel trots op de leerlingen die dit zelf geïnitieerd hebben en dat Projectbureau Blauwestad zo actief meedenkt om de steiger mogelijk te maken. De kinderen hebben door dit project veel geleerd, zoals ‘als je iets wilt, moet je je uitspreken, je idee presenteren en mensen meekrijgen met je idee’. Ze moesten nadenken over financiering en over hoe we de steiger gaan onderhouden. Dat zijn prachtige levenslessen.”

Een eigen T-steiger bij MFC De Meerkant

Het multifunctioneel centrum De Meerkant in Oostwold ligt direct aan het Oldambtmeer. In het centrum huisvesten acht gebruikers, waaronder twee basisscholen, CBS de Lichtboei en OBS de Noordkaap. Heel wat leerlingen wonen direct aan het water. Niet alleen in Blauwestad, maar ook in Oostwold en Midwolda.

Na de zomer wordt gestart met de bouw van de steiger, zodat de leerlingen uit Blauwestad, Oostwold en Midwolda ook met de boot naar school kunnen. De T-steiger wordt aan de dijk gerealiseerd, aan de kant van de schooltuin. Op deze manier kunnen beide scholen gebruik maken van de steiger. De steiger wordt een openbare steiger. De leerlingen van CBS de Lichtboei sparen voor een reddingsboei, een informatiebord en schoonmaakspullen, zodat ze de steiger kunnen schoonmaken.

Ander nieuws.