Geplaatst op: 14 juni 2023

Een bus vol wethouders, burgemeesters, raadsleden, gemeentesecretarissen en griffiers van gemeenten uit heel Nederland was gistermiddag op werkbezoek in Blauwestad. Vanaf de Pieter Smitbrug liepen ze via de werkboerderij van de provincie, en de Wilgenborg, naar het Projectbureau en Het Havenkwartier. Onderweg werden ze geïnformeerd over en geïnspireerd door allerlei bijzondere projecten uit het Oldambt.

Jaarcongres VNG

Groningen is deze week het decor voor het jaarcongres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Het tweedaagse congres startte gisterochtend in Martiniplaza en ging vervolgens uiteen in maar liefst 50 verschillende middagsessies, verspreid over de provincie. Blauwestad was er daar één van.

Zien, horen, voelen, proeven en ruiken wat Groningen te bieden heeft

Startpunt voor het bezoek aan Blauwestad vormde de Pieter Smitbrug. Vanuit Winschoten wandelde het gezelschap richting het centrum van het nieuwe dorp. Onderweg naar het Projectbureau waren er verschillende tussenstops: de werkboerderij van de provincie aan de Oostereinde en de groene kathedraal de Wilgenborg.

Bezoekers konden er ontdekken hoe we hier natuurinclusief boeren in samenwerking met het mbo en hoe we het onderhoud van Blauwestad organiseren, samen met een team van co-werkers vanuit de sociale dienst, reclassering en groen-opleidingen. Ook projecten als De Graanrepubliek en de Dubbele Dijk presenteerden zichzelf. Daarnaast waren er verschillende producten om te kijken, voelen en ruiken, zoals zeewier, bokashi en wormenmest. Gastronomisch Voedselbos Oogstwold trakteerde de bezoekers op bijzonder lekkere culinaire verrassingen van Groningse bodem.

Foto’s van het bezoek aan Blauwestad

De stadsomroeper van Winschoten heet de gasten welkom aan de voet van de Pieter Smitbrug

 

Muzikale omlijsting van de middag

 

Eerste stop: de werkboerderij van de provincie

 

Verschillende organisaties presenteren zich bij de werkboerderij van de provincie

 

Culinaire verrassingen van Oogstwold

 

Het gezelschap vervolgt de tocht over de Pieter Smitbrug

 

Ontvangst in de Wilgenborg

 

Presentaties in de Wilgenborg

 

De Graanrepubliek

 

Laatste stop voordat het gezelschap weer terug naar Groningen gaat: Het Havenkwartier

Ander nieuws.