Geplaatst op: 27 september 2021

Vorige week zondag is het nieuwe speeltuintje in woongebied Het Park in gebruik genomen. De eerste van twee fruitpersdagen in het Park van Pomona was er een mooi moment voor. René Perton, die toch aanwezig was voor de fruitpersdag, mocht de symbolische openingshandeling verrichten. Terwijl een paar kinderen een lint vasthielden, slingerde hij er met het nieuwe kabelbaantje doorheen. Daarna was er voor alle kinderen een gratis ijsje.

Initiatief van bewoners

De speeltuin is er gekomen op initiatief van twee bewoners. In het groene woongebied was al wel een trapveldje, er stonden een paar bankjes en er was een rioolbuis om doorheen te kruipen. Maar al met al trok het meer onkruid dan spelende kinderen. De bewoners vroegen de provincie of er niet een echt speeltuintje kon komen.

Dat verzoek werd gehonoreerd. Blauwestad wil graag meer voorzieningen voor de jeugd. Bij Strand Zuid en Kievit zijn al speeltuintjes gerealiseerd, dus nog een speelplek in Het Park was een logische vervolgstap. Bureau idverde NL kreeg de opdracht een ontwerp te maken en de speelplek te realiseren. De provincie betaalt de kosten, de bewoners gaan het speeltuintje zelf beheren.

Natuurspeelplek de Fruitgaard

Net voor de zomervakantie werd met de aanleg begonnen en nu is het dus klaar: ‘Natuurspeelplek de Fruitgaard’, middenin de boomgaard van Het Park. Alle speelelementen staan symbool voor het plukproces van het fruit: een vogelnestschommel kan gebruikt worden als plukmand, een kabelbaantje voor het transport van het fruit, een glijbaan past bij het persen van het fruit en uit een waterpomp komt het resultaat: het fruitsap. Het zijn allemaal heerlijke speelplekken geworden, rondom de schuur waar bewoners bij elkaar komen. Daarnaast heeft de provincie een paar picknickplaatsen met BBQ’s aangelegd, zodat het een plek is waar jong en oud plezier aan kunnen beleven.

Het artikel gaat verder na de foto

Foto’s: José van Atten


Fruitpersdag in de herhaling

Er zijn deze dag ook heel wat pakken fruitsap door de persen gegaan. Voor iedereen die de fruitpersdag gemist heeft, komt er nog een tweede kans. Op zondag 17 oktober staat de mobiele fruitpers van Golden Raand opnieuw in het Park van Pomona.

In onze evenementenagenda lees je hoe je hiervoor kunt aanmelden.

Ander nieuws.