Geplaatst op: 1 september 2022

Kinderen uit Blauwestad, Oostwold en Midwolda kunnen vanaf vandaag met de boot over het Oldambtmeer naar school. Bij de nieuwe steiger bij MFC De Meerkant, locatie van de basisscholen CBS De Lichtboei en OBS De Noordkaap, kunnen de kinderen hun boot aanleggen. En dat deden ze vanochtend ook. Zo’n dertig leerlingen kwamen met de boot.

Officiële opening

Later op de ochtend, in aanwezigheid van alle schoolkinderen, nam gedeputeerde Tjeerd van Dekken de steiger officieel in gebruik en onthulden vijf leerlingen de zelfbedachte naam van de aanlegplaats: het Noorderlicht. Voor zover bekend bij de schooldirecties is dit de enige plek in Nederland waar kinderen niet alleen lopend of op de fiets, maar nu ook met hun eigen bootjes naar school gaan.

Enthousiast

Tjeerd van Dekken is erg enthousiast: “Drie kinderen zijn zelf met dit initiatief voor een steiger gekomen. Ze hebben overal ontzettend goed over nagedacht. Het is daarom fantastisch dat we dit samen hebben gerealiseerd. Zo hebben deze leerlingen ontdekt dat je echt iets voor elkaar kunt krijgen als je met een goed plan komt.” Ook directrice Christa Bentum is erg enthousiast: “We zijn heel trots op de leerlingen die zelf het initiatief hebben genomen. Mooi ook dat het Projectbureau Blauwestad de leerlingen zo actief betrokken heeft tijdens het hele proces.”

Het artikel gaat verder na de foto

De bedenkers van de leerlingenraad mochten op de grote rode knop drukken

Goed plan

Rembrand kwam een jaar geleden met het idee voor de steiger vlakbij school. Samen met klasgenootjes Robin en Leonie maakte hij op advies van zijn moeder een plan. Daarmee wisten ze niet alleen de leerlingenraad te enthousiasmeren, maar ook het team van leerkrachten en de directie. Daarna hebben ze hun plan gepresenteerd aan medewerkers van het Projectbureau Blauwestad. Zij waren meteen overtuigd van dit goede idee en hebben daarom namens de provincie meegewerkt aan het realiseren van de steiger.

Het artikel gaat verder na de foto

De leerlingenraad van CBS de Lichtboei presenteerde de plannen vorig jaar zomer aan collega’s Petra en Lennert

Alles samen

De leerlingen werden betrokken bij het maken van een ontwerptekening, het aanvragen van de vergunningen en hebben meegedacht over de veiligheidsvoorwaarden. De provincie heeft de aanleg van de steiger betaald, de kinderen dragen bij aan de kosten voor een reddingsboei. Ook zorgen ze ervoor dat de steiger schoon blijft.

Zelf bedachte naam

De naam van de steiger, het Noorderlicht, is door vijf andere leerlingen zelf bedacht. Hiervoor hadden de scholen een prijsvraag uitgezet. De naam is een combinatie van de namen van de twee scholen, De Noordkaap en De Lichtboei. Het naambord en de steiger worden ‘s avonds verlicht. Vanuit Blauwestad zal zo het Noorderlicht over het Oldambtmeer te zien zijn.

Het artikel gaat verder na de foto

Het Noorderlicht schijnt aan het Oldambtmeer

Radio en tv al vroeg uit de veren

Vanochtend in alle vroegte kwamen zo’n dertig leerlingen dus al met de boot naar school. Onder grote belangstelling van de pers. Het NOS Jeugdjournaal en NPO Radio 1 stapten samen met Robin en Rembrand in de boot, vanaf hun woonboerderij in Oostwold die aan het water ligt. Leonie, die in Blauwestad woont, kwam ook met de boot en stapte midden op het Oldambtmeer over op de ‘persboot’. Samen gingen ze verder naar de aanlegsteiger, waar al een aantal bootjes en kano’s aangemeerd waren. Eenmaal aan wal, stonden de leerlingen de pers te woord, alsof ze nooit iets anders gedaan hebben. Samen met directrice Christa werden ze ook geïnterviewd voor Radio 1.

Luister naar het interview op Radio 1 vanaf 8:53 uur.

Kijk het jeugdjournaal

De opening in beeld.

Hiernaast een fotoverslag van de aankomst van de kinderen vanochtend en van de officiële opening. Lees ook het eerdere nieuwsbericht over het ontstaan van de steiger:

Ander nieuws.