Geplaatst op: 18 november 2024

Nu de dagen weer korter en kouder worden, is het tijd om nieuw groen aan te planten. Op verschillende plekken in Blauwestad zullen de komende maanden heel wat nieuwe bomen en planten de grond in gaan. Te beginnen in de nieuwste fases van Het Havenkwartier. Daar wordt vanaf vandaag de schop in de grond gezet om plantgaten te maken voor nieuwe bomen.

Veel variatie en kleur in Havenkwartier-Midden

Uitvoerder Stedelijk Groen zorgt voor een breed palet aan boomsoorten, van zowel Amerikaanse als Europese soorten. Boomtechnisch adviseur Erik Bergsma is er enthousiast over: “Het wordt heel divers, met bomen die allerlei verschillende herfstkleuren gaan vertonen. Dat zorgt voor een kleurrijk geheel. En ook qua biodiversiteit wordt het een aanwinst voor Blauwestad.”

De bomen worden onder andere aangeplant in de Palmarhof, tussen de nieuwe Palmarbrug en Redersbrug. Daar worden ook twee klimbomen geplant, als onderdeel van een nog aan te leggen speeltuintje.

Ook de beplanting langs de wandelboulevard wordt uitgebreid richting de nieuwe jachthaven. Extra lindes en rozenperken vullen de rode esdoorns, leilindes en platanen aan die daar eerder dit jaar al werden aangeplant. 

Lees verder na de foto

Aandacht voor groen voordat er gebouwd wordt

Ook op de plekken waar nog gebouwd gaat worden, is er al aandacht voor groen. Zo zijn er op de noordelijke eilanden in woongebied Het Riet al bomen geplant. De vrije kavels daar gaan naar verwachting vanaf volgend jaar gefaseerd in verkoop. En voor de volgende fase in woongebied Het Park wordt er niet alleen een ontwikkelingsplan gemaakt, maar ook al gewerkt aan een beplantingsplan. Zo is de openbare ruimte al ingericht voordat de bouw van nieuwe woningen van start gaat. Dat maakt wonen in Blauwestad extra aantrekkelijk.

Een bos van de toekomst in Het Wold

De meest omvangrijke nieuwe aanplant staat gepland voor woongebied Het Wold, dat ligt tussen natuurgebied Reiderwolde en het Reiderdiep. Met straatnamen als de Esdoornschans, de Dennenborg en de Berkenborg kun je hier letterlijk middenin het groen gaan wonen. Er zijn plannen om er een bos van de toekomst te maken.

Hier zullen de komende jaren 25.000 stuks groen worden aangeplant: bomen, jonge boompjes en bosplantsoen. Op een oppervlakte van in totaal zo’n 6 hectare. Dat is bijna 9 voetbalvelden groot. Om het bos toekomstbestendig te maken, wordt er gewerkt met een combinatie van inheemse ‘streekeigen’ soorten en soorten die van nature vooral in Midden-Europa voorkomen. Denk aan soorten als de donzige eik, peerlijsterbes, moseik, pluim-es en de wollige sneeuwbal.

Ook hier moet de mix van soorten gaan zorgen voor biodiversiteit legt Bergsma uit: “Bloeiende bomen zijn van levensbelang voor insecten, waaronder de honingbij. Besdragende soorten zijn dan weer belangrijk voor vogels. Die vinden daar in de herfst en winter hun voedsel. Ook open plekken en boomweides zijn goed voor de variatie. En de struiken in bosranden zijn een prima thuis voor verschillende vlindersoorten.” En zo wordt Blauwestad niet alleen een thuis voor nieuwe mensen.

Ander nieuws.

  • Verleden komt tot leven in het oude Meerland

    Geplaatst op: 25 oktober 2024

    Een turfsteker, een turfkruier, een plaggenhut en een ruiter te paard. Daarvan zijn de silhouetten sinds vorige week te zien in het oude Meerland, aan de rand van het Oldambtmeer. De beelden zijn... Lees verder

  • Centrum Blauwestad krijgt steeds meer vorm

    Geplaatst op: 19 september 2024

    Met de opening van twee nieuwe bruggen en een extra jachthaven is weer een feestelijke mijlpaal bereikt in Het Havenkwartier van Blauwestad. Gedeputeerde Bram Schmaal en wethouder Gert Engelkens verrichtten vanmiddag de officiële... Lees verder

  • Fruitpersdagen 2024 in het Park van Pomona

    Geplaatst op: 9 september 2024

    De herfst komt eraan, dus is het weer tijd voor de jaarlijkse fruitpersdagen in het Park van Pomona. Op zondag 22 september en zondag 20 oktober kun je je eigen fruitsap maken. Dan... Lees verder