Geplaatst op: 8 juni 2022

De zomer komt eraan! Tijd om te maaien. Niet alleen het gras in je tuin, maar ook het water in Blauwestad. Want als je het water op gaat met de boot, wil je niet vastlopen. Daarom worden de plekken waar veel gevaren wordt, zo veel mogelijk vrij gehouden van waterplanten. Toch zijn er ook zones waar we de natuur bewust wat meer zijn gang laten gaan.

Check voordat je het water op gaat

Op het kaartje is blauw gemarkeerd waar je zonder problemen zou moeten kunnen varen:

In de blauw gemarkeerde delen worden waterplanten zo veel mogelijk kort gehouden

 

Waarom dit maaibeleid?

Het Oldambtmeer is relatief ondiep en heeft een goede waterkwaliteit. Dat is te danken aan de waterplanten die er groeien. Die planten zijn goed voor de kwaliteit van het water. We proberen een goed evenwicht te bewaren tussen een stabiele ecologie en een bevaarbaar meer. Daarom maaien we niet het hele meer.

Op plaatsen waar veel wordt gevaren, maaien we de waterplanten tot vlak boven de bodem. Dat doet Van der Flier voor ons. In de ‘luwe zones’, waar niet veel wordt gevaren, laten we de natuur juist wat meer zijn gang gaan. Zo kunnen de waterplanten daar lekker groeien. Dat biedt vissen en andere waterdieren de nodige bescherming en rustige broedplaatsen voor vogels in het gebied. Hierdoor kan er een rijk ecologisch systeem (blijven) ontstaan. En het zorgt voor helder water.

Denk aan de plantjes en de beestjes

Dus ga je het water op met de boot en heb je een keer last van waterplanten? Bedenk dan dat die planten er niet voor niets zijn. Uiteindelijk zorgen ze voor een betere waterkwaliteit en meer biodiversiteit in het gebied.

Heb je het idee dat er te veel planten groeien in een zone die wel gemaaid wordt? Neem dan contact op met een van de havenmeesters.

Ander nieuws.