Geplaatst op: 1 juli 2021

Veel wandelaars en fietsers weten de Pieter Smitbrug al goed te vinden. Sinds gisteren kunnen ze er ook informatie over de brug nalezen of even uitrusten op een bankje. Toen werden aan elke kant van de brug een informatiepaneel en een social sofa onthuld.

Volgens burgemeester Cora-Yfke Sikkema weer een mooie stap in de ontwikkeling van de verbinding tussen Winschoten en Blauwestad. De volgende stappen zijn het groen mooier maken en een betere fietsverbinding door het park in Winschoten.

Het artikel gaat verder na de foto

Klein feestje voor genodigden en belangstellenden

De officiële opening van de Pieter Smitbrug op 1 februari was door corona geen groot evenement. Bij de onthulling van de informatiepanelen en social sofa’s waren er al wat meer mensen op de been. Zo onthulden burgemeester Cora-Yfke Sikkema en Jan Heeringa, voorzitter van wijkplatform Parkwijk Winschoten, het informatiepaneel en de social sofa aan de Winschoter kant van de brug.

Na een wandeling over de brug naar Blauwestad door genodigden en belangstellenden onthulden wethouder Jurrie Nieboer en Gerrit Smit van Bewoners Belangen Blauwestad het bord en de bank aan Blauwestadzijde.

Van links naar rechts op de foto: Gerrit Smit, burgemeester Cora-Yfke Sikkema, Ronald Raaijmakers en Liesbeth Peeters (beiden initiatiefnemers van Socialsofa Oldambt), Jan Heeringa en Jurrie Nieboer

Oldambtnu.nl maakte een aardige reportage van de onthulling.

Het artikel gaat verder na het filmpje

Accepteer marketing cookies om deze content te zien.

Accepteer marketing cookies


Informatiepaneel

Op het informatiepaneel wordt uiteraard uitgelegd wie de naamgever van de brug was. Maar ook allerlei wetenswaardigheden over de brug zelf. Zoals de afmetingen, de uitvoerders en de gebruikte materialen. Zo veel mogelijk duurzaam en milieuvriendelijk. Over die aandacht voor de natuur lezen we op het bord het volgende:

De brug kruist de vliegroute van vleermuizen. Daarom zijn er op strategische plekken bomen geplant. Zo kunnen vleermuizen ook de jachtvelden aan de andere kant van de brug bereiken. Aan de onderkant van de brug hangen op verschillende plekken nestkasten voor vogels. Aan de kant van Blauwestad is aan de voet van de brug een zandwal aangelegd. Hier kunnen oeverzwaluwen hun nesten bouwen.

Social sofa’s

De social sofa’s zijn geen onbekende in Blauwestad. Zo staan er al langer twee banken aan de jachthaven in Het Havenkwartier en eentje bij Strand Zuid. De banken worden gemaakt door Socialsofa Oldambt in Winschoten. Zij maken sinds 2009 social sofa’s: banken, gemaakt van beton, die per stuk zo’n 1.700 kilo wegen. De banken worden bekleed met glasmozaïek door vrijwilligers uit de gemeente Oldambt en uit de omliggende gemeenten. In de ontwerpen zijn vaak tekeningen van kinderen verwerkt. De banken dienen niet alleen als rustpunt, maar ook als ontmoetingsplek.

Meer weten over de social sofa’s? Bezoek de website van Socialsofa Oldambt.

Fotografie: Jeroen Bos & Ina Muntinga, Oldambtnu.nl en Mirjam Pijning (detail social sofa)

 

Ander nieuws.