Geplaatst op: 14 juni 2023

De waterplanten in het Oldambtmeer zorgen regelmatig voor overlast voor watersporters. Dat vinden wij als provincie en gemeente, havenmeesters en waterschappen net zo vervelend als de booteigenaren in Blauwestad en andere gebruikers van het meer. Daarom zoeken we, naast de inzet van maaiboten, ook naar andere oplossingen om het meer goed bevaarbaar te houden.

Maaibeleid in nauw overleg met alle betrokkenen

De maaiboten van Van der Flier maken de vaargebieden in het meer ’s zomers vrij van waterplanten. Dat doen ze in opdracht van provincie Groningen, gemeente Oldambt en Waterschap Hunze en Aa’s. Om het maaien zo slim mogelijk aan te pakken, steken we bij de start van het vaarseizoen de koppen bij elkaar, samen met de havenmeesters en andere gebruikers van het meer, waaronder enkele actieve bewoners.

In 2023 hebben we een nieuw contract afgesloten met Van der Flier. Dat betekent dat we tijdens het hele maaiseizoen twee grote boten kunnen inzetten op het meer en één kleinere voor in de woonwijken. Daarnaast kunnen we acht weken lang nog één grote boot extra inzetten.

Met deze inzet proberen we het Oldambtmeer zo schoon mogelijk te houden. Toch kunnen we niet uitsluiten dat er overlast ontstaat, ook in de zones waar gemaaid wordt. Daarom zoeken we ook naar andere manieren om het slimmer en effectiever aan te pakken.

Innovatieve waterplanten-app gaat ons helpen

In de zoektocht naar een partner die ons kan helpen, zijn we in contact gekomen met Techmaps, een jong bedrijf dat een Waterplanten Maai App ontwikkelt. Deze webapplicatie zorgt ervoor dat de maaiers slimmer kunnen maaien. Daarnaast kunnen watersporters via de app precies zien waar er recent gemaaid is en welke zones ze beter even kunnen vermijden.

Om de app goed te laten werken, maakt Techmaps met een vliegtuigje hoge resolutie luchtfoto’s waarop de waterplanten te zien zijn. Samen met satellietbeelden kunnen ze monitoren hoe de groei van de waterplanten zich ontwikkelt. Op basis van deze gegevens en parameters als waterkwaliteit en temperatuur kunnen ze de groei voorspellen en dit doorgeven aan Van der Flier. Zo kunnen de maaiboten veel gerichter aan de slag.

De maaiboten worden vervolgens uitgerust met GPS-trackers die aan de app doorgeven waar er precies gemaaid wordt. Die informatie komt direct online beschikbaar voor watersporters. In de app zie je een overzichtelijke vaarkaart van het Oldambtmeer. Daarop zie je via de GPS van je telefoon niet alleen de locatie van je eigen boot op dat moment, maar ook welke zones goed toegankelijk zijn en welke minder. Zo hopen we de overlast tot een minimum te beperken.

Voorbeeld van hoe de app laat zien waar er (niet) recent gemaaid is

 

Pilot deze zomer al van start

Techmaps is begin juni begonnen alle gegevens over het Oldambtmeer te verzamelen. De maaiboten worden binnenkort uitgerust met speciale tablets. We verwachten dat de Waterplanten Maai App half juli klaar is om in gebruik te nemen. Bij alle bootinlaten, jachthavens en verhuurders van boten wordt de app onder de aandacht gebracht met een QR-code. En uiteraard melden we dat ook hier op onze website en op onze socials.

Door de app in gebruik te nemen, kunnen we de situatie in het Oldambtmeer steeds beter in kaart brengen. Alle gegevens die verzameld worden door de GPS-trackers op de maaiboten én de ervaringen van gebruikers gaan ons helpen om de app verder te ontwikkelen.

Check de kaart voordat je het water op gaat

Op onderstaand kaartje is blauw gemarkeerd welk deel van het Oldambtmeer gemaaid wordt.

We doen ons uiterste best om het blauw gemarkeerde gebied goed bevaarbaar te houden. Voor eventuele schade die ontstaat door het varen in dichtbegroeid water blijft uiteindelijk de gebruiker zelf verantwoordelijk.

Over Techmaps.

Techmaps verzamelt data met drones, bemande vliegtuigen en satellieten. GIS- en dataspecialisten verwerken complexe gegevens tot kant-en-klare informatieproducten, waaronder gebruiksvriendelijke viewers en webapplicaties. Een van deze webapplicaties is die voor het monitoren van waterplanten. Daarmee ondersteunt Techmaps sinds 2018 de maai-activiteiten en ecologisch onderzoek in het IJsselmeergebied. De app Waterplanten.nu is sinds 2020 in gebruik op de Randmeren en sinds 2021 op het IJmeer en Markermeer. De reacties van gebruikers van de app zijn uitermate positief. Steeds meer mensen gebruiken de app bij de voorbereiding van een vaartocht om de beste route te bepalen.

Balans tussen watersport en natuur.

We proberen een goed evenwicht te bewaren tussen een stabiele ecologie en een bevaarbaar meer. Daarom maaien we niet het hele Oldambtmeer. In de ‘luwe zones’, waar niet veel wordt gevaren, laten we de natuur wat meer zijn gang gaan. Daar zorgen de waterplanten ervoor dat vissen en andere waterdieren genoeg bescherming hebben en vogels een rustige broedplaats kunnen vinden. Op plaatsen waar veel wordt gevaren, maaien we de waterplanten tot vlak boven de bodem.

Ander nieuws.

  • Blaauwbekkers genieten in Blauwestad

    Geplaatst op: 26 februari 2024

    Een voorzichtig zonnetje, heel veel wolken, een beetje regen en zelfs een hagelbui kwamen voorbij afgelopen zaterdag. Het was af en toe blaauwbekken, maar vooral genieten tijdens de 6e editie van de Blaauwbekmarathon... Lees verder