Geplaatst op: 28 augustus 2023

Een knallende afsluiter van Waterbei moest het worden in Blauwestad. En dat is gelukt, letterlijk en figuurlijk. Natuurlijk was er het vuurwerk als officieel einde van het straattheaterfestival. Maar de echte knaller was het optreden van de Franse theatergroep Transe Express, met de voorstelling Mù – Cinematique des Fluides.

Burgemeester Oldambt opent de voorstelling

De meeste bezoekers komen te voet over de Pieter Smitbrug. Op het terrein bij de Wilgenborg zien ze twee blauwe zeecontainers staan met daarbovenop een reusachtige pompoen van stof. Daarachter doemt een telescoopkraan op.

Als burgemeester Cora Yfke Sikkema bovenop de container de voorstelling aankondigt, is het inmiddels helemaal donker geworden in Blauwestad. Het spektakel kan beginnen.

Pompoen blijkt muziekdoos

Een bonte stoet van vrijwilligers loopt het terrein op. Ze houden stokken in de lucht met vissen, kikkervisjes en kwallen en worden opgezweept door een man op stelten en een groep drummers.

Ondertussen schommelt er een vrouw met roze hoed en gebloemde regenlaarzen hoog boven het publiek. Af en toe giet ze wat water uit over de hoofden, totdat ze uiteindelijk boven de pompoen stil blijft hangen. Daar wordt de schommel aan een mechanische stellage vastgemaakt. De pompoen ontpopt zich tot een wonderbaarlijke muziekdoos.

Lees verder na de foto

© Xander Brinkman, provincie Groningen

Acrobatiek en live muziek

Vanuit de muziekdoos stijgt een vijfkoppige band omhoog: een saxofonist, trompettist, drummer, bassist en een toetsenist. Elk hebben ze hun eigen podium aan een van de armen van de muziekdoos. Ze bespelen hun instrumenten terwijl ze in de lucht schommelen – het ziet er kunstig uit en het klinkt fantastisch.

Ondertussen halen hun medespelers de meest acrobatische toeren uit in de rondzwevende stellage erboven. Klimmend in touwen en in de stellage zelf. De ene keer laten ze doeken naar beneden vallen, een andere keer dwarrelen er opeens duizenden snippers naar beneden.

Samen met de opzwepende live muziek, de merkwaardige optocht op de grond en de prachtige lichteffecten is het een feest om naar te kijken.

Scroll door voor meer foto’s

© Xander Brinkman, provincie Groningen

Video.

Oldambnu.nl was er ook bij en zond de voorstelling live uit via Facebook. Daar kun je de voorstelling terugkijken.

Ander nieuws.