Verbinding tussen Winschoten en Blauwestad.

De Pieter Smitbrug is een echte eyecatcher in het landschap. De brug vormt een directe verbinding tussen Winschoten en Blauwestad voor fietsers en voetgangers. Daarmee kunnen inwoners van het gebied vanuit Blauwestad makkelijk en snel bij de voorzieningen in Winschoten komen, zoals scholen en winkels. En omgekeerd zijn de recreatieve voorzieningen rond het Oldambtmeer ook snel bereikbaar vanuit Winschoten. Op het moment van opening begin 2021 is de Pieter Smitbrug de langste wandel- en fietsbrug van Europa.

Icoon in het landschap.

De brug is bijna 800 meter lang en 3,5 meter breed en bestaat uit vier gecombineerde bruggen. Een deel over het Winschoterdiep, de A7, de ecologische zone en het Oldambtmeer. Fietsers en wandelaars kunnen de brug op drie plekken op en af. De Pieter Smitbrug verbindt stedelijk gebied met natuur en past dankzij het gebruik van duurzame materialen mooi in het landschap. De brug bestaat vooral uit duurzaam tropisch hardhout met een FSC-keurmerk. De energiezuinige ledverlichting geeft een minimale lichtvervuiling en heeft geen invloed op het dierenleven.

Aandacht voor de natuur.

De brug kruist de vliegroute van vleermuizen. Daarom zijn er op strategische plekken bomen geplant. Zo kunnen vleermuizen ook de jachtvelden aan de andere kant van de brug bereiken. Aan de onderkant van de brug hangen op verschillende plekken nestkasten voor vogels. Aan de kant van Blauwestad is aan de voet van de brug een zandwal aangelegd. Hier kunnen oeverzwaluwen hun nesten bouwen.

Meer informatie over de duurzaamheid van de brug vind je in de afbeeldingen hiernaast (klikken = vergroten).

Openingsvideo.

Maandag 1 februari 2021 werd de brug geopend, middenin coronatijd. Daarom niet met een officiële openingsceremonie, maar via een video, waarin gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk en burgemeester Cora-Yfke Sikkema de brug openen. De brug, die oorspronkelijk de naam Blauwe Loper kreeg, is vernoemd naar Pieter Smit, de in 2018 overleden oud-burgemeester van de gemeente Oldambt.

Accepteer marketing cookies om deze content te zien.

Accepteer marketing cookies

Van Blauwe Loper naar Pieter Smitbrug.

Tijdens de ontwikkeling van de Pieter Smitbrug (werktitel: Blauwe Loper) zijn er verschillende filmpjes gemaakt. Van het ontwerp van de brug tot het spannende inhijsen van de brugdelen boven het Winschoterdiep en de A7. Je kunt ze terugkijken op ons YouTube-kanaal:

Nieuws over de bouw van de Pieter Smitbrug.

Inhijsen brugdeel boven Winschoterdiep

Geplaatst op: 20 oktober 2020

Het tweede spannende moment in de bouw van de Blauwe Loper komt eraan: het inhijsen van de beweegbare brug boven het Winschoterdiep. Dat gebeurt op woensdag 21 oktober, vanaf 08.00 uur ’s ochtends... Lees verder

Derde nieuwsbrief Blauwe Loper

Geplaatst op: 25 juni 2020

Nadat de aannemer in november 2019 met de eerste voorbereidende werkzaamheden is begonnen zijn de werkzaamheden voor de bouw van de Blauwe Loper inmiddels ver gevorderd. In deze nieuwsbrief lees je de stand... Lees verder