Wandelen in Blauwestad.

In Blauwestad en omgeving kun je heerlijk wandelen. Zomaar een paar ideeën: struinen door de bossen achter de Ennemaborg in Midwolda, naar de uitkijktoren in natuurgebied Reiderwolde of maak de oversteek met het pontje van Henk naar natuurgebied De Tjamme.

Of wat dacht je van een wandeling over de 800 meter lange Pieter Smitbrug? De brug voert je vanuit Winschoten over het Winschoterdiep, de A7 en het water van het Oldambtmeer naar de Elfenbank en de gezelligheid van het Havenkwartier. Onderweg passeer je ook nog de groene Wilgenborg en Strand Zuid.

Bewegwijzerde wandelroutes.

Geen tijd om zelf een route uit te stippelen? Kies dan een van de bewegwijzerde routes van het permanente marathonparcours. Officieel gecertificeerd door de Atletiekunie voor hardlopers, maar natuurlijk ook heerlijk om te wandelen. Je kunt kiezen uit afstanden van 5, 10, 21 of zelfs 42 kilometer. De routes gaan (deels) over onverharde wegen, over fiets- en wandelpaden door Blauwestad en langs het Oldambtmeer. Het startpunt van de routes is voor de blauwe uitkijktoren in het Havenkwartier (Redersplein, Blauwestad).

Fietsen in Blauwestad.

Misschien wel de beste manier om Blauwestad en omgeving te ontdekken is op de fiets.

Een rondje om het Oldambtmeer is favoriet bij veel mensen uit de buurt. Maar ook de ANWB Oldambtroute en de internationale Dollard Route voeren je langs Blauwestad en het Oldambtmeer. De ANWB Oldambtroute maakt gebruik van het netwerk van fietsknooppunten.

Fietsknooppunten.

Met de recreatiekaart van het Oldambt stel je natuurlijk ook heel eenvoudig je eigen knooppuntenroute samen. Je weet precies hoelang je route is en hoeft onderweg alleen nog maar de bordjes met nummers te volgen. Lekker makkelijk. Hou je lekker veel tijd over om te genieten van de mooie omgeving.

Hardlopen in Blauwestad.

Hardlopen kun je altijd en overal. Dus ook in Blauwestad. Lekker je hoofd leegmaken tijdens een rustig loopje of fanatiek trainen voor de marathon.

In Blauwestad en omgeving zijn er genoeg wandel- en fietspaden om je eigen rondje uit te stippelen. Misschien neem je de Pieter Smitbrug en de Elfenbank op in je trainingsprogramma? Of zoek je de rust van Reiderwolde? Kun je gelijk nog wat hoogtetraining meepakken op de trappen van het amfitheater naar de uitkijktoren.

Permanent marathonparcours.

Heb je geen zin om zelf iets te bedenken? Kies dan een van de bewegwijzerde routes van het eerste officiële permanente marathonparcours in Nederland. Ontstaan vanuit de Blaauwbekmarathon die hier sinds de winter van 2015 werd gelopen en in 2019 gerealiseerd door Atletiekvereniging Aquilo, in samenwerking met de provincie Groningen en de gemeente Oldambt.

Je kunt kiezen uit 5, 10, 21 en 42 kilometer. Alle afstanden zijn officieel opgemeten en gecertificeerd door de Atletiekunie. De routes gaan (deels) over onverharde wegen, over fiets- en wandelpaden door Blauwestad en langs het Oldambtmeer. Het startpunt van de routes is voor de blauwe uitkijktoren in het Havenkwartier (Redersplein, Blauwestad).

Paardrijden in Blauwestad.

Paardrijden in Blauwestad? Jazeker! In het natuurgebied Reiderwolde is een mooi ruiterpad van 3 kilometer lang uitgezet.

Het pad is breed en goed begaanbaar en leidt je door dit bijzondere natuurgebied. Vroeger groeiden hier aardappelen, graan en mais op kaarsrechte percelen. Nu is het een natuurgebied dat bestaat uit moeras, bossen en bloemenvelden, waar het riviertje de Tjamme opnieuw doorheen kronkelt.

Langs de Ekamperweg, iets voorbij de parkeerplaats van de natuurbegraafplaats Reiderwolde, is een parkeerplaats voor paardentrailers.

Schaatsen in Blauwestad.

Friesland heeft de Elfstedentocht, wij hebben het Oldambtmeer! Als het een paar dagen vriest dat het kraakt, is Blauwestad een geliefde plek voor schaatsliefhebbers.

Het Oldambtmeer is nog maar een paar keer in zijn geschiedenis helemaal dicht gevroren, maar als het zover is, kan er volop geschaatst worden. Mensen komen vanuit de hele regio om te genieten van 800 hectare ijs. Schaatsen, sleeën, ijszeilen, koek en zopie … het kan hier allemaal als het ijs dik genoeg is.

Veel inwoners van Blauwestad stappen rechtstreeks vanuit hun tuin het ijs op. Weer eens iets anders dan een rondje met de boot.