Flora & Fauna Festival Blauwestad

| Elfenbank - Blauwestad

Maak kennis met de prachtige natuur in Blauwestad. Muziek, theater, excursies, workshops en een informatiemarkt. Toegang is gratis.

Aanvang: 11.00 uur

Blauwestad is vooral bekend als woningbouwproject. Wat niet iedereen weet is dat Blauwestad ook veel mooie natuur heeft met bijzondere vogels en een rijke schakering aan planten.

Ontdek ook de prachtige natuur van Blauwestad en kom naar het eerste Flora & Fauna Festival. Diverse natuurgidsen nemen je mee op reis, op het water en over land.

Op zondag 14 september 2014 zijn er tal van excursies, workshops, maar ook leuke theatervoorstellingen, muziek en verhalenvertellers. Het wordt een dag waar jong en oud wat van opsteekt. De activiteiten vinden plaats rondom het Triadeem, nabij Strand Zuid.
 

VOORSTELLINGEN

De kindertent staat in het teken van boeiende voorstellingen en mooie verhalen waarin dieren centraal staan. De voorstellingen zijn geschikt voor alle leeftijden.

 

De wereld van Kleintje - Figurentheater Ennadien
Aanvang: 11.15, 13.15 en 14.45 uur

Poppenspeelster Ennadien Blink vertelt het verhaal van Bommes, het piepkleine eendje dat de wereld ontdekt. Als hij van mama leert zwemmen, gaat er een wereld voor hem open. Bommes beleeft dan spannende avonturen. De voorstelling is boeiend, soms ontroerend en heeft een vrolijke afloop.

Verhalenverteller Stan Fritschy
Verhalenverteller Stan Fritschy

De Regenboogvogel - Stan Fritschy
Aanvang: 12.00, 13.45 en 15.45 uur

Verhalenverteller Stan Fritschy schreef zelf het verhaal van de Regenboogvogel. Een heel klein aapje is verdwaald. Zouden olifant en leeuw hem de weg naar huis kunnen wijzen. En wat doet die prachtige vogel daar in de boom? Een verhaal voor kinderen met liedjes, gebaren en een happy end.

Stichting Vertellus
Stichting Vertellus

Dierenverhalen - Stichting Vertellus
Aanvang: 12.45, 14.00 en 16.30 uur

Erik van Dort vertelt samen met de muzikanten Niels Kooistra en Ori Rymarckzuk dierenverhalen. Deze verhalen van Toon Tellegen zijn absurd, verwarrend en soms filosofisch van aard. Want hoe weet de lente wanneer hij kan komen en tot hoe ver gaat de verte? Met de live gespeelde muziek is deze voorstelling een waar feestje.

EXCURSIES

Slootjesexcursie *

Je zult verbaasd staan over wat er allemaal leeft in een poeltje of sloot. Jan Doevendans is een echte natuurfreak en weet ontzettend veel over de natuur. En hij vertelt het nog leuk ook. Ga je met hem mee? Je mag een speciaal pak aan, zodat je de sloot in kunt lopen zonder nat te worden.

Slootjesexcursie met Jan Doevendans
Slootjesexcursie met Jan Doevendans

Waterexcursie fluisterboot - Vertrek steiger aan de Elfenbank

Aanvang: 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur
Waterecoloog Herman Klomp vertelt je alles over de vissen en de vele waterplanten die leven in het Oldambtmeer. Je vaart door een uniek gebied, want ruim tien jaar geleden werd er op de bodem van het meer nog gewoon graan verbouwd. Kom op tijd, want vol is vol.

Maak je eigen kunstwerk onder begeleiding van een kunstenaar
Maak je eigen kunstwerk onder begeleiding van een kunstenaar

WORKSHOPS

Maak je eigen kunstzinnignatuurknutselkunstwerk *
Alette de Groot is kunstenares en maakt bijzondere kunstwerken. Zij leert je hoe je je eigen kunstwerk in elkaar kunt knutselen van materialen uit de natuur.  Schuif maar aan als je mee wilt doen.

Vogelhuisjes maken *
Kom ook een kartonnen vogelhuisje maken. Schilder of plak er op wat je wilt. Uiteraard mag je het huisje meenemen naar huis. En dan maar hopen dat er komend voorjaar een vogeltje in gaat nestelen.

Geocaching *
Geocaching is een moderne manier van schat zoeken. Met behulp van je smartphone en een app (Geocaching Intro of Looking4Cache Lite)  ga je de natuur in op zoek naar een verborgen schat. In Blauwestad liggen er meerderen verstopt. Weet jij ze te vinden?

Podiumwerkplaats
Aanvang: 12.45 uur - workshop theater

                  14.30 uur - workshop zang
                  16.30 uur - workshop dans

Wil je zingen, dansen of meespelen in een minivoorstelling? Doe dan mee met de workshops van de Podiumwerkplaats (voorheen Theaterschool Oost-Groningen). Onder deskundige begeleiding kun je aan het werk.

DEMONSTRATIES

 

Rare Kwasten *
Je kunt de schilderkunsten bewonderen van het speciaal voor deze dag samengestelde schildersgilde ‘Rare Kwasten.’ Alexandra van Thiel, Vroon Rameckers, Klaas Geertsma, Theo Onnes en Gerard Schuil maken alle vijf een schilderij van het prachtige Blauwestadlandschap. Ze doen dat op hun eigen manier en met verschillende technieken. Je kunt ze van alles vragen want ze vertellen graag over hun werk.

Schapendrijven
Aanvang: 11.30, 13.30 en 15.30 uur
De dames van de schaapskudde Blauwestad geven hun eigen show. Onder leiding van herder Pieter Kunst en zijn trouwe viervoeter zullen de schapendames hun kunstjes vertonen.

Trekpaarden *
De trekpaarden worden ingezet om de natuur op traditionele wijze te beheren. Deze imposante paarden kun je in Blauwestad aan het werk zien.

Schaapskudde Blauwestad
Schaapskudde Blauwestad
Frank Westerman - Foto: Keke Keukelaar
Frank Westerman - Foto: Keke Keukelaar

LEZING

Frank Westerman

Aanvang: 15.00 uur
Frank Westerman is de schrijver van het boek de Graanrepubliek. Hij heeft de ontwikkelingen rondom Blauwestad op de voet gevolgd. Hij geeft in deze bijzondere lezing, midden in de natuur van Blauwestad, zijn visie op het project.

 

Stadsdichter Rob Rosendahl

Aanvang: 12.30 en 13.30 uur 

Een stadsdichter schrijft gedichten over het leven of actueel nieuws in een gemeente. Rob Rosendahl is al jaren een actieve promotor van de poëzie uit het Oldambt en stille mentor van tal van dichters. Laat u verrassen en verwonderen door zijn poëzie.

 

FILMS

Bijen *
Volgens Albert Einstein hebben we nog vier jaar te leven als de bijen zijn uitgestorven. Is het echt zo erg? En wat kunnen we zelf er aan doen om massale bijensterfte tegen te gaan?

Vleermuizen *
Vleermuizen zien er eng uit, maar ze zijn hartstikke nuttig. Bekijk het filmpje en leer alles over deze fladderaars.

Landschap Oldambt *
Bekijk de mooie landschapsfilms die Stichting Landschap Oldambt van de omgeving heeft gemaakt.

*) doorlopend

MUZIEK

Kira Dekker

Aanvang: 12.00 en 14.00 uur

Onlangs deed Kira Dekker mee aan het televisieprogramma De Beste Singer-Songwriter van Nederland. Ze woont in de gemeente Oldambt en zingt vooral vrolijke liedjes.

Deel deze pagina: