Spinbarg in Blauwestad

| Havenkwartier Blauwestad

Verhalen van Groningen

In Jipsinghuizen woonde eens een oude vrouw, bovenop een heuvel. Elke avond zat ze achter haar spinnenwiel om te werken aan een reusachtig web. Met dit web probeerde ze vanaf haar ‘Spinbarg’ (ofwel ‘Spinberg’) jonge mannen te vangen.

Spinbarg is ook de naam van het project. Net als de spinvrouw in Jipsinghuizen willen we mensen vangen in een betoverend web - een web vol verhalen, beelden en muziek. We brengen oude Groningse volksverhalen tot leven door ze op een eigentijdse manier te verbeelden en we vertellen over de historische achtergronden van die verhalen. Maar vooral willen we de verbeelding stimuleren. Zodat een ieder straks – op een mistige ochtend – widde juffers ziet theedrinken op dat ene weilandje, net buiten het dorp. Of bij het horen van een scheepshoorn – in gedachten - een spookschip uit de haven van Delfzijl ziet vertrekken.

Vanaf half augustus 2017 trekt Spinbarg tien weken lang met het historische vrachtschip De Familietrouw – van het Veenkoloniaal Museum - door de provincie. Het ruim van het schip richten we in met 12 kijkkasten. In elke kast komt een verhaal, vormgegeven en verteld door Groningse kunstenaars, animatoren, filmmakers,  componisten en kunststudenten.

Tijdens de verhalentournee legt De Familietrouw aan op tien locaties. Op iedere aanlegplek willen we samen met bewoners activiteiten organiseren. We willen nadrukkelijk niet een programma opleggen, maar luisteren en kijken naar wat er al op een bepaalde plek gedaan wordt en wat mensen graag willen doen. Daar sluiten wij bij aan. Zo ontstaat op iedere locatie een uniek mini-festival met een eigen programma.

Van vrijdag 8 t/m zondag 10 september ligt het verhalenschip van Spinbarg in het Havenkwartier van Blauwestad. Op die dagen kunt u het schip bezoeken en alle verhalen bekijken en beluisteren. Maar er gebeurt meer in Blauwestad. We hebben met een aantal bewoners uit de omgeving het plan bedacht om op zondag 10 september een sloepentocht te organiseren met verhalen, theater, muziek en poëzie: allemaal in het teken van oude Groningse volksverhalen. Wilt u meehelpen (als acteur, verhalenverteller, muzikant of manusje van alles)? Dan horen we graag van u. Heeft u zelf een sloep en zou u die voor deze gelegenheid in willen zetten? Ook dan maken we graag kennis. U kunt ons bereiken via productiehuisspinbarg@gmail.com.

Meer informatie vindt u op de facebookpagina en de website van Spinbarg

 

Deel deze pagina: