Natuur

Natuur is overal aanwezig in Blauwestad. Rietkragen, moeras, bosschages, ruige vegetatie, wilgen - en elzenhagen en akkerland. Met inbegrip van het Oldambtmeer en de bestaande natuurgebieden ligt Blauwestad in een natuurgebied van bijna 2.000 hectare. Een paradijs voor plant en dier, maar zeker ook voor de mens.

Beheer en onderhoud

Woon- en natuurbeleving vragen soms een verschillende aanpak in het gebiedsbeheer.

Een 'netjes onderhouden' gebied is niet altijd het gebied waarin bijen, vlinders en andere dieren zich thuis voelen. In delen van Blauwestad kiezen we er daarom bewust voor om ruimte te geven aan groen, zodat het ecosysteem een gezonde balans kan behouden. Wij vragen daarom begrip van wie de voorkeur geeft aan een strakker maaibeleid, en hopen dat veel mensen de groeiende diversiteit aan flora en fauna in Blauwestad kunnen waarderen. We werken in het beheer en onderhoud nauw samen met andere overheidspartijen maar vooral ook met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en praktijkopleidingen. Daarmee proberen we ook sociaal- maatschappelijk duurzame keuzes te maken.

Een mooi voorbeeld van het nieuwe ecologische maaibeleid vindt u op het Evenemententerrein aan de Elfenbank waar diverse looppaden zijn gemaaid tussen de veldbloemen.

Elfenbank

De Elfenbank is, naast een evenemententerrein, ook een prachtig verblijfsgebied. Vanaf het strand loop je zo de natuur in. Je vindt er o.a.:

  • de Wilgenborg, een prachtige groene kathedraal die vanaf de A7 al te zien is. Meer informatie over de Wilgenborg vind je op de website www.wilgenborg.nl
  • het Triadeem, een ontdekkingstocht met water en keien
  • achter het Triadeem is een strandje waar ook honden mogen zwemmen (dit is op het grote strand niet toegestaan)
  • Insecten- en amfibieënhotel, gebouwd in samenwerking met de gemeente Oldambt en leerlingen van AOC Terra (klik hier voor een filmpje)
  • het Wilgenhofje, neem even tijd voor een moment van stilte tussen de bomen
  • de tunnelkas die gebruikt kan worden door groepen en bij evenementen, reserveren kan via "De Jongens van Van Zanten"
  • nabij het strand staat de snackwagen van Blauwestad Patat, tevens gerund door "De Jongens van Van Zanten"

 

Reiderwolde

In dit 200 hectare grote natuurgebied grenzend aan het Oldambtmeer zijn vele fiets- en wandelpaden en een ruiterpad aangelegd,  en er staan overal fruitbomen waarvan geplukt mag worden. Het landschap wordt gekenmerkt door een markante stuwwal, een drumlin, en een grote rode uitkijktoren.

Een amfitheater met de steenrode uitkijktoren en een natuurbegraafplaats verdiepen het belang van deze plek voor reizigers en omwonenden.

Meer informatie over Reiderwolde vind u hier: www.reiderwolde.nl

Download hier de brochure/plattegrond van Reiderwolde

Deel deze pagina: