varen op het oldambtmeer.

Blauwestad is genieten op het water. Stap in een zeilbootje, een sloep of een kano. Of ga lekker windsurfen, zwemmen of suppen. Het kan allemaal op het Oldambtmeer.  

In de vaargebieden is het Oldambtmeer geschikt voor zeilboten en kleinere motorjachten. De minimale diepte van het meer is 1,30 meter bij 0,65- NAP.

Kijk voor actuele informatie over de bediening van bruggen en sluizen op de website van de Provincie Groningen en raadpleeg de speciale Vraag & Antwoord-pagina over Varen op het Oldambtmeer.

Recreatiekaart.

Vind je weg op het water in Blauwestad met deze recreatiekaart. Inclusief handige informatie over jachthavens, bruggen en vissen in Blauwestad.

Waterplanten-app.

Ga je het Oldambtmeer op met de boot? Gebruik dan de app Waterplanten.nu. Hierop kun je als watersporter zien waar er hinder van waterplanten te verwachten is, en waar er recent gemaaid is. Met de ingebouwde GPS op je mobiele telefoon helpt de app je de beste vaarroute te bepalen. In het maaiseizoen wordt de informatie dagelijks bijgewerkt. De maaiboten op het meer zijn namelijk uitgerust met GPS-trackers die precies bijhouden waar ze actief zijn.

let op de plantjes.

We proberen een goed evenwicht te krijgen tussen een stabiele ecologie en een bevaarbaar meer. Daarom maaien we niet het gehele meer, zodat waterplanten de gelegenheid krijgen op plaatsen waar niet veel wordt gevaren te groeien. Dat is goed voor de kwaliteit van het water. Op plaatsen waar veel wordt gevaren maaien we de waterplanten tot vlak boven de bodem. Op het kaartje zie je waar je het beste kunt varen.

havens.

In en rondom Blauwestad zijn er voldoende aanlegmogelijkheden en goed uitgeruste jachthavens. Drie daarvan liggen direct aan het Oldambtmeer:

activiteiten op het water.

Zeilschool

In Midwolda is een zeil- en surfschool gevestigd waar volwassen en kinderen terecht kunnen. Zeilschool Blauwestad organiseert ook speciale zomercursussen voor kinderen en er zijn regelmatig gratis kennismakingslessen.

Bootje huren

Wil je graag het water op, maar heb je geen eigen boot? Huur dan een boot in Blauwestad. De havens beschikken over zeilboten, sloepen en kano’s. Neem voor meer informatie contact op met de havenmeesters. Zij helpen je graag verder.

Rondvaarten

Voor wie zich liever laat varen: er zijn in Blauwestad twee rederijen actief die rondvaarten verzorgen:

Bekijk de websites voor de actuele vertrektijden en aantrekkelijke arrangementen.

Bruggen en sluizen.

Er is één sleutelsysteem voor de bediening van alle bruggen en sluizen op het Oldambtmeer.

De koperen sleutel hiervoor is onder meer te verkrijgen bij de jachthavens in Winschoten, Scheemda en Blauwestad (Midwolda) en de VVV Oldambt in Theater de Klinker, Winschoten. Hiervoor betaal je een borg van 35 euro. Deze sleutel is niet alleen te gebruiken in Blauwestad, maar opent ook andere bruggen en sluizen in de provincie Groningen.

Oude druppels kunnen nog worden ingeleverd bij het projectbureau Blauwestad. Er wordt geen borg meer geretourneerd voor oude sleutels.

Alle openingstijden en verdere informatie over bruggen en sluizen in de provincie vind je in de brochure ‘Varen in de provincie Groningen’ die je kunt downloaden op de website van de Provincie Groningen.