varen op het oldambtmeer.

De provincie Groningen neemt in lijn met het regeringsbeleid rond het coronavirus extra maatregelen om de bediening van bruggen en sluizen te beperken. Lees hier verder: Gewijzigde bediening bruggen en sluizen in provincie Groningen 

In de vaargebieden is het Oldambtmeer geschikt voor zeilboten en kleinere motorjachten. De minimale diepte van het meer is 1,30 meter bij 0,65- NAP. Het meer leent zich ook uitstekend voor kanoën, vissen, windsurfen en zwemmen.

Er zijn twee zandstranden met veilige zwemzones. De kwaliteit van het water wordt nauwlettend gecontroleerd en onderhouden door het Waterschap Hunze & Aa’s.

Tijdens de zomer vaart een speciale maaiboot die de waterplanten in toom houdt.

Havens

In en rondom Blauwestad zijn er voldoende aanlegmogelijkheden en goed uitgeruste jachthavens. Drie daarvan liggen direct aan het Oldambtmeer:

Zeilschool

In Midwolda is een zeil- en surfschool gevestigd waar volwassen en kinderen terecht kunnen. Zeilschool Blauwestad organiseert ook speciale zomercursussen voor kinderen en er zijn regelmatig gratis kennismakingslessen.

Bootje huren

Wil je graag het water op, maar heb je geen eigen boot? Huur dan een boot in Blauwestad. De havens beschikken over zeilboten, sloepen en kano’s. Neem voor meer informatie contact op met de havenmeesters. Zij helpen je graag verder.

Rondvaarten

Voor wie zich liever laat varen: er zijn in Blauwestad twee rederijen actief die rondvaarten verzorgen:

Bekijk de websites voor de actuele vertrektijden en aantrekkelijke arrangementen.

Bruggen en sluizen

Er is één sleutelsysteem voor de bediening van alle bruggen en sluizen op het Oldambtmeer.

De koperen sleutel hiervoor is onder meer te verkrijgen bij de jachthavens in Winschoten, Scheemda en Blauwestad (Midwolda) en de VVV Oldambt in Theater de Klinker, Winschoten. Hiervoor betaal je een borg van 35 euro. Deze sleutel is niet alleen te gebruiken in Blauwestad, maar opent ook andere bruggen en sluizen in de provincie Groningen.

Oude druppels kunnen nog worden ingeleverd bij het projectbureau Blauwestad. Er wordt geen borg meer geretourneerd voor oude sleutels.

Alle openingstijden en verdere informatie over bruggen en sluizen in de provincie vind je in de brochure “Varen in de provincie Groningen” die je hier kunt downloaden: Varen_in_de_provincie_Groningen